Това ще се случи, след като и летните температури на въздуха са над средните за по-голямата част от Арктическия регион.

Минималният обхват на морския лед в Арктика след лятното размразяване - ключов показател за изменението на климата - беше вторият най-висок от 2012 г. според спътниковите данни.

Температурите в Арктика продължават да се повишават повече от два пъти по-бързо от средната стойност в световен мащаб. Годишната температура на повърхностния въздух в Арктика през последните 5 години (2016-2020) е била най-високата от 1936 г. насам.

За да предостави информация на лицата, вземащи решения в Арктика в този променящ се климат, новосъздаденият Арктически климатичен форум (ACF), свикан от Арктическата мрежа за регионални климатични центрове (ArcRCC-Network) под егидата на Световната метеорологична организация (WMO) представя консенсусни прогнози през май преди лятото през октомври преди замръзването през зимата и връщането на морския лед.

Форумът за климата включваше повече от 80 участници от 12 държави, представляващи метеорологичните служби, академичните среди, корабоплаването, коренното население и други ключови партньори и лица, вземащи решения.

Той обсъди ключова климатична информация за състоянието на арктическия климат (температура, валежи и морски лед) през лятото на Арктика през 2020 г. и подготви сезонна прогноза за предстоящата зима 2020/2021.

Комбинацията от арктическа меридионална атмосферна циркулация (север-юг) и силно затопляне на повърхността на океана през лятото (юни, юли, август 2020 г.) беше основният фактор за аномалиите в температурата, валежите и морския лед през изминалия сезон.

Прогнозите са за над нормална температура за всички арктически региони за следващата зима (ноември 2020 г. до януари 2021 г.).

Температура: През лятото на 2020 г. средната повърхностна температура на въздуха беше над нормалната за по-голямата част от арктическата територия и рекордните температури бяха наблюдавани в Източен Сибир. Очаква се тази зима да остане с над нормалните температури в голяма част от Арктика.

Валежи: В летните месеци на 2020 г. в Арктика се наблюдаваше голяма пространствена променливост между по-влажни и по-сухи от средните условия. Тази зима се очакват по-влажни от обичайните условия в голяма част от Арктическия регион.

Морски лед: Минималната степен на морски лед в Северното полукълбо през септември 2020 г. е втората по минимална площ от 1979 г. насам, като Евразийските морета и Северният морски път са напълно без лед, докато ледените условия в Бофортово море и Канадския архипелаг бяха близки до нормалните. ...

По-късно от обичайното се очакват есенните замръзвания за залива Бафин,

Прогнозира се, че максималната степен на морски лед през 2021 г. ще бъде под нормалната за голяма част от Арктика.