Най-високите температури през октомври у нас ще бъдат между 27 и 32 градуса, а най-ниските температури ще са между минус 5 и 0 градуса. Това съобщи Анастасия Кирилова от Отдела "Метеорологични прогнози" в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), представяйки прогнозата на времето за октомври, предаде БТА.

Тази година през октомври у нас се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в равнините е между 11 и 15 градуса, по високите полета - между 10 и 13 градуса, в планинските райони - от 0 до 7 градуса.

Месечната сума на валежите в по-голямата част от страната ще бъде около и над нормата, която за югоизточните райони е между 50 и 100 литра на квадратен метър, а за останалите - между 40 и 70 литра на квадратен метър.

Октомври ще започне с топло време, но около средата на първото десетдневие температурите ще са по-ниски от обичайните

Месецът ще започне с топло време, през първите дни температурите в цялата страна ще са над климатичните норми, но още на 2 октомври ще започне понижение на температурите и около средата на първото десетдневие вече в много райони те ще са по-ниски от обичайните. Тогава има и повишена вероятност за синоптична обстановка с валежи на много места в страната.

През втората половина от първото десетдневие на месеца температурите ще се повишат и ще бъдат близки до нормите. През повечето дни времето ще е предимно облачно, с валежи. Относително по-малка е вероятността за валежи около 8 октомври.

През първите дни от второто десетдневие има изгледи за по-значителни разкъсвания и намаления на облачността и повече слънчеви часове, температурите ще останат около климатичните норми. Около средата и през повечето дни до края на второто десетдневие по-голяма е вероятността да преобладава облачно време с валежи. Температурите ще се понижат и ще са близки или по-ниски от обичайните за периода.

През третото десетдневие се запазва тенденцията температурите да са близки до климатичните норми. През първите дни от периода вероятността за валежи е относително по-малка, а към средата му се повишава. През втората половина от десетдневието се очаква в много райони от страната да преобладава слънчево време и температурите относително да се повишат, но се повишава и вероятността за сутрешни мъгли или за инверсионна облачност в равнинната част от страната.

Характерните особености на месеца са свързани с това, че средните денонощни температури се понижават, но има и периоди, наречени "възвръщане на лятото"

Октомври е типичен есенен месец. Средните денонощни температури се понижават чувствително в течение на месеца. Сутрините са студени и мъглата става все по-характерно явление. Зачестяват нахлуванията на студени въздушни маси и при изясняване се образуват слани. Увеличава се броят на мрачните и дъждовните дни. Средно броят на мрачните дни през месеца е от 6 до 9.

В планините през октомври, по най-високите части, винаги пада сняг. В същото време има много хубави дни, познати като периоди на "възвръщане на лятото". Температурата на морската вода все още е сравнително висока и по Черноморието температурите остават по-високи, а вероятността за образуване на слани е незначителна.

Астрономическата справка показва, че през октомври денят намалява и в края на месеца е 10 часа и 22 минути

В началото на месеца слънцето в София изгрява в 7 часа и 24 минути, и залязва в 19 часа и 8 минути. Продължителността на деня е 11 часа и 44 минути.

В края на октомври слънцето изгрява в 6 часа и 59 минути, и залязва в 17 часа и 21 минути. Продължителността на деня е 10 часа и 22 минути.

Фазите на луната през месеца са: на 3 октомври е първа четвърт, на 9 октомври е пълнолуние, на 17 октомври - последна четвърт, а на 25 октомври е новолуние.