Продължаващият по-хладен от обичайното и дъждовен период вече е омръзнал на мнозина, но подобно ще се задържи времето и през голяма част от месец юни. Все пак, още през първите му дни температурите ще се повишат до стойности около обичайните, макар на фона на все още нестабилно време.

Месецът ще започне с малко слънчеви часове преди обед, но много купести облаци и превалявания с гръмотевици в следобедните часове.

Ще има и локални градушки, като едната лоша новина е, че след средата на следващата седмица, падналите през последните дни дребни и не толкова опасни градушки ще бъдат заменени от по-малко на брой, но по-едри и вероятно опустошителни такива. 

Ще се задържи и нестабилното време. До 4-5 юни превалявания с гръмотевици ще има над по-голямата част от страната. Те ще са с умерен интензитет и локален характер. 

От 5-6 юни температурите ще се повишават, а явленията в следобедните часове ще намаляват като обхват, концентрирайки се в някои дни главно в планините и около тях, без да бъдат напълно изключени като вероятност и  в останалите части на страната. Температурите, които през първите дни на месеца през деня няма да превишават 25, 26 градуса, в края на десетдневката на места ще доближат стойности до около 30 градуса. Истински летни стойности, до и евентуално над 35-36 градуса, ще имаме през втората половина на месеца.

Подобно развитие на времето през юни е в тон с обичайното за нашия климат - нестабилно време с повече превалявания в началото и по-близко по характер до истинското лято време в края на месеца.

Според дългосрочните прогнози на световните метеоцентрали (виж галерията от карти), времето през юни ще бъде с температури около обичайните (американската агенция по океана и атмосферата НОАА) или с до около 2 градуса над обичайните в региона ни - пекинския климатичен център.

 Според американските климатолози, месечната сума на валежите през юни у нас ще бъде неравномерна: значително над нормалното за преобладаващо планинската и полупланинска югозападна и централна западна част (до и около 90 литра на кв.м.), около норма за Дунавската равнина (около 50-60 литра на кв.м.) и под нея само за Югоизточна България.

Прогнозата на Пекинския климатичен център е по-категорична и подчертано суха. Според китайските специалисти, ни очаква сух юни с до 40-50 процента по-малко валежи от обичайните.

Снимки: НОАА, BCC

Европейските метеорологични централи в прогнозите си от месец май очакват с голяма вероятност времето в началото на лятото да бъде с градус до два градуса по-топло от обичайното. Практически всички европейски метеоагенции са единодушни за това: Европейският център за средносрочни прогнози (ECMRF), Британската авторитетна метеоагенция УКМЕТ, немската DWD и Метеофранс.

На картата можете да видите усреднената (ансамблова) прогноза на тези метеоагенции за летния сезон, плюс канадските и американските метеослужби.

Снимка Коперник

В резюме може да заключим, че въпреки някои разнопосочни сигнали, в температурно отношение юни ще бъде или нормален, или с по-голяма вероятност - по-топъл от обичайното. Най-ниските температури ще имаме в началото на месеца в някои високи котловини на запад - до около 7-8 градуса, а най-високите - през втората му половина, до около 35, 37 градуса. В края на месеца вече има вероятност и за по-сериозни горещи вълни, но за това следете краткосрочните ни прогнози.