Заради повишаващата се концентрация на въглероден двуокис  в атмосферата, океаните стават все по-кисели.

Водите на океаните абсорбират около 30% от емисиите на CO2.

Наред с увеличаването на въглеродния двуокис, се увеличава и киселинността на водата. Днес тя достига такова ниво, че вреди на черупките на много морски същества, включително някои видове раци.

>>>Вижте снимки на някои от застрашените океански обитатели>>>>

Международен екип от учени, с помощта на сканиращ електронен микроскоп, анализирал проби от черупки, събрани по време на експедиция през 2016 г. Експертите са установили, че някои от раците и техните малки са загубили сензорните си образувания, подобни на коса, използвани за навигация. Много от засегнатите раци също са с по-малки размери от останалите.

Подкисляването на океана означава намаляване на pH на водата, причинено от постоянното усвояване на въглероден диоксид от атмосферата.

Когато CO2 се абсорбира от океаните, възникват редица химични реакции, които водят до увеличаване на концентрацията на свободни водородни йони. Това причинява повишаване на киселинността на океанската вода, което води до намаляване на карбонатните йони.

Карбонатните йони са изключително важни за изграждането на редица морски организми, като морски черупки или коралови скелети, които използват калциев карбонат в процеса си на растеж.

Намалените карбонатни йони засягат калцифицираните океански организми като стриди, миди, морски таралежи, раци, корали и някои видове планктон