Макар че вятърната енергия доказа, че скептиците грешат, като разработи гигантски турбини, които са толкова ефективни, че могат да се конкурират с изкопаемите горива, поредица от неуспехи изправиха индустрията, която е от решаващо значение за световните цели за декарбонизация, пред криза, пишат трима журналисти от Bloomberg.

Сред тези неуспехи е пандемията Covid-19, която наруши световната икономика и търговия, повишавайки цената на почти всичко, включително на стоките, работната ръка и заемите, пишат журналистите и добавят "не е необходим голям скок в капиталовите разходи, за да се потопи един вятърен проект".

Но те допълват, че комбинацията от използване на ниски цени за спечелване на договори за доставка на енергия, отдалечени доставчици и "толкова бързи иновации, че съществува риск новите проекти да бъдат използвани в реални условия, преди да са били надлежно тествани", означава, че индустрията също е отчасти виновна.

В статията се отбелязва, че за да се решат тези проблеми, отрасълът иска "правителствата да опростят начина на одобряване на проектите за вятърна енергия, така че той да бъде по-бърз, по-малко рисков и следователно по-евтин". Те "също така изискват повече инвестиции в мрежите, за да се отстранят дългогодишните забавяния при свързването на вятърните паркове с мрежите, които все още са проектирани предимно за ерата на изкопаемите горива", отбелязват авторите.

Удължаващият се списък с отменени и забавени вятърни проекти показва, че "ако правителствата се ангажират с офшорния вятър, ще трябва да платят повече, за да го получат", предупреждава статията и добавя, че слънчевата енергия не е в състояние да "поеме изоставането". 

Във връзка с това Ройтерс съобщава, че "шокиращото решение на датската енергийна компания Orsted да отмени два офшорни вятърни парка край Ню Джърси тази седмица се основава до голяма степен на големи закъснения при осигуряването на кораба, необходим за изграждането на проекта". Файненшъл

Таймс разглежда как "пречките пред инвестициите в зелена енергия застрашават целите на президента на САЩ Джо Байдън в областта на климата". Редакторът по световна икономика на TheDaily Telegraph Амброуз Еванс-Причард пише, че "фиаското на Orsted" няма да "прекъсне напредъка на офшорната вятърна енергия".

Daily Telegraph пише, че Orsted "проучва възможността да се откаже от държавните субсидии в полза на частни енергийни сделки", тъй като "се бори" да увеличи финансите на планирания проект Hornsea 3 в Обединеното кралство.