2019 е най-горещата година за световния океан

Световният океан се затопля по-бавно от атмосферата, но поглъща много повече топлина

Обратно в новината

Коментари - 2019 е най-горещата година за световния океан | Времето.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Изглежда стряскащо графиката. Изглежда, че глобалното затопляне е минало на следваща предавка. А това крие опасност за страните, намиращи са в ниското, както и за островите с малка височина. Да не говорим за цялата екосистема, като се има предсид концентрацията на разтворения кислород във водите. Тя се понижава с повишението на температурата.

Идеята на всички графики на затоплистите е да изглеждат стряскащо. Стряскането е най-основният момент, без значение колко далеч е от реалното положение на нещата.

това което се вижда от графиката е вярно, нещата са вече много зле. Не трябва да се забравя че топенето на ледовете по полюсите влива студена - ледена вода в океаните. Когато тези ледове се стопят до край живот на планетата няма да има повече от 10 до 20 години. Разбира се ако тенденцията се запази независимо по какви причини. Може би единствено годно място за живеене ще бъде южния полюс.

как го реши това? Любопитен съм, защото дори в момента в скандинавските държави, които са далеч извън полярният кръг делът на самоубиствата е сравнително висок. Представи си какво ще стане с хора, които идват от умерени ширини или тропиците на полюса... Смърт, лудост. Животът на планетата е рестартирал поне 3 пъти след масови измирания. Да не говорим, че по динозавърско време е било доста по-топло. Нема да се плашиш!

"Топлинният капацитет на единица обем вода е с кръгло 2 порядъка (сто пъти повече) от този на същия обем въздух." 1 куб. м. въздух тежи около 1 кг. Топлинният му капацитет е 1000 J/C. 1 куб. м. вода тежи около 1000 кг. Топлинният му капацитет е 4 000 000 J/C Така че кръгло-некръгло топлинният капацитет на водата е 4 хиляди пъти повече от този на същия обем въздух. Вземете се ограмотете малко, преди да папагалствате пропагандни статии. Средната температура на световния океан, според статията, се е покачила с 0.1 градуса за последните 60 години. Но как точно с общо 50 точки на измервате я премерихте преди 60 години с подобна прецизност?

ако се загледаш внимателно има мерки на доверителният интервал - за 60-те години е доста широк.

Мерки има, друг е въпросът доколко са верни. Защото с дадените мерки за последните годни би следвало прецизността на измерване да е 0.003C ;)