Горещо и предимно сухо от неделя

От утре ще започне подобрение на времето, а след неделя ще се установи предимно слънево и горещо време.

Обратно в новината

Коментари - Горещо и предимно сухо от неделя | Времето.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

След "захлаждането" на 20-ти юни, се очакват същите високи температури, както сегашните. По-значителното разваляне на времето ще настъпи от изток, при което обаче прогнозите стават неточни. Но това се отнася за края на месеца. По принцип всяко лято в България, има условия за рекордно горещо време. Въпросът е, с каква продължителност. Тенденцийте от последните години са, че тези горещи периоди, увеличават своята продължителност. Миналогодишното лято 2012, ни показа, че освен продължителни, топлите вълни започнаха да се редуват твърде често една след друга. Обикновено, през по-далечните лета в България, след горещ 3-4 дневен период, следваше значително захлаждане /често по-дълго от седмица/, след което температурите се нормализираха. Чак след 20 дни, понякога и повече, се повтаря нова топла вълна /която обаче често е по-продължителна/ , последвана от трайно разваляне на времето и с това горе-долу лятото у нас приключваше. Но в последните години наблюдаваме съвсем друг климат. Високите температури идват с много устойчиви антициклони, почти стационарни, като от ден на ден става все по-топло. Хлад отникъде, или ако навлезе студен фронт, той се размива твърде бързо. Миналото лято беше наблюдаван изключително мощен и агресивен Азорски антициклон, който диктуваше 6-7 месеца атмосферната циркулация. Вероятността тази година да се повтори подобен тип време е малка. Друг е въпросът, че като ти е развален хладилника, няма да пиеш студена бира.

Личво за мен започва отвратително време.Предпочитам летни температури не по-високи от 25-27 градуса, а сутрин леки мъгли и прохладни нащи.

Може ли да ми кажете дали след захлаждането на 20 юни се очаква повишение на температурите и до колко; Има ли някаква надежда това лято за екстремно високи температури?

В софия от понеделник-до вчера валеше всеки ден :) време е за 7 дена жега :)

Най-накрая лято!!

Хайде, стига сте мрънкали! Жеги 35-36 градуса. Юни си е напълно в правата си. Какво искате, да се навличаме с якета и зимни обувки ли? Спокойно, горещините няма да са като миналогодишните. Е няма как три-четири месеца да бъде постоянно 24-26 градуса. Особено тук, на Балканите. Топлите вълни се сменят с по-студени и така е непрекъснато. Иначе нямаше да има атмосферна циркулация. Щеше да е излишен и института по метеорология. Това е накратко казано.

уяс пак жеги и то какви з5-з6 градуса *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.