Астрономическата пролет

Астрономическата пролет започва днес в 22.46 часа по Гринуич или 46 минути след полунощ източноевропейско време.

Обратно в новината

Коментари - Астрономическата пролет | Времето.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Честита пролет на всички Българи! Знаеш ли "437'', понякога има случай на топла адвекция от Северозапад или Североизток. При продължителна оклюзия /сливане на студен и топъл атмосферен фронт/, се създава сложен миш-маш -/трудно анализиран дори от синоптици специалисти/. Това е характерно за Балканите, със сложния релеф. Но действително, от около месец, Северна България е доста по-топла от Южна! За София разликата е очевидна. Е, 600 метра са си 600 метра!

Е, там е тя майсторе, това исках да чуя - флуктуацията все повече заприличва на тренд. :)

Затоплянето не идва от север, а от юг, драги! При прехвърлянето на южния въздушен поток над главната Старопланинска верига, последвано от спускането му по северните склонове, се получава така нареченият фьонов ефект, или фьоново затопляне. То се дължи на адиабатическите процеси в атмосферата. При изкачване по южните склонове, въздуха се охлажда по влажноадиабатния температурен градиент, а по северните склонове, спускайки се, се загрява по сухоадиабатния темп. градиент. Именно тези процеси обуславят по-високите температури над Северна България. Дори не е нужно да има висока планина, или непременно южен вятър. Ето днес например, Видин бе най-топлия град в България- 18 градуса. Не Сандански или Пловдив. Защо? При слаб Западен вятър, дори ниския релеф на крайните Северозападни дялове на Стара планина, оказва силно влияние на температурата и влажността. Сами се уверете в това!

Е, то затова си баш майстор, за да можеш като равините да докажеш и опровергаеш едно и също нещо по 77 начина. Така и Некитов ме убеди, че компенсацията на ледения щит на Антарктида се дължи на глобалното затопляне. Вервам ви и на двамата, логично ми звучи, но както казва Франк Хърбърт: "Истинската реалност е винаги една стъпка отвъд логиката". Та за мен фактите са по-важни и откакто се помня топлото издваше от юг. Но, казано сериозно, благодаря за коментара ти, честита пролет ;)

Да, все по-често затоплянето идва от север. Не се шегувам, а следя прогнозите. Ето и сега, северна България и североизточна могат да очакват температури дори до 25 С. Южна - очаква... хайде да спра до тук. Качвайте се на автомобилите и кръстосвайте пътищата като изоглавени. Палете кюмюра и тровете комшиите, особено непушачите. Въпреки всичко - Честита и усмихната пролет! :)