Седмична прогноза

През следващите дни до края на седмицата температурите ще се повишават, след което ще тръгнат плавно надолу, а атмосферата ще се лабилизира.

Обратно в новината

Коментари - Седмична прогноза | Времето.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да, да, да! Действително последните десетина-петнадесет години климатът претърпя значителни промени. Но искам веднага да уточня, че освен в числените стойности на метеорологичните елементи, по-лошото е, че се променя структурата на атмосферната циркулация като цяло. Какво означава по-точно това? Например имаме два градуса положителна месечна аномалия да речем за юни, което автоматично ще се почувства като нормална средномесечна температура за юли. Това както и да е. Но по отношение на валежите, представете си от 1-ви до 26-ти юни да няма дъжд, а след това само за два-три дни да се извали колкото средно за целия месец, а дори и повече. Какво излиза. Отчитаме нормални валежи, но крайно неравномерно разпределени по срокове. И сушата се задълбочава. По териториално разпределение, Северозападна България страда от дефицит на валежи не от вчера. Това е районът, над който са регистрирани най-продължителните безвалежни периоди. Вие сами се убеждавате в това, излишно е да вадя данни. 1993-та, 2000-на, 2003-та, 2007-ма, 2008-ма, 2011-та, 2012-та. Това са все рекордно сухи години. Прави ли ви впечатление, че сухите години се ''сгъстяват'' с времето. Тази 2013-та не се знае каква ще излезе. С две думи зачестяват ЕФЕКТИТЕ ОТ ДЕФЕКТИТЕ на климата! Има нещо, което смущава циклоналните вихри от десетина години. Или минават на север, или много на юг, или изобщо не преминават над Балканите. Освен Северозапада, Софийско също бележи трайно намаляване на валежите от средата на 80-те години, както и отделни райони на Тракия а също областите между Търново, Свищов, Букурещ, Силистра. Но ето, че има райони, където валежите се увеличават. Това са южната половина на Западни Родопи /десетки са примерите за 50-80 и над 100 литра валеж в Смолянско/. Източна България също бележи увеличение на валежите, но в по-малка степен. Третата област е Петричко-Санданския край и голяма част от Македония. Но най-драстичното намаление на валежните количества се наблюдава по високите планини.

Незнам какви валежи ще има в края на седмицата, като тук в Монтана не е валяло повече от месец ... Такава суша още от Април досега не е имало - просто незнам какво идва !!! Всеки път когато споменат дъжд се разминаваме с него, но пък вятърът, който е и вторият виновник за сушата, духа постоянно ... Дано вали, иначе без шега ще заприличаме на Сахара !!! Не е нормално в средата на Май по нивята да има процепи, в които може да влезе цялата ти ръка, а ако сушата продължи ? А ако не вали до есента или никога повече ? ... Не знам дали вината е в синоптиците или просто вече така ще бъде, но нещата са по - сериозни от очакваното. Миналата година, през целия месец Май валя и не можеше да се влезе в градините от кал, а сега - от '' асфалтирана '' повърхност на почвата ... Зная, че не сме единствените с този проблем, но тук, в нашия регион това се отразява много, защото се изчерпват водните запаси, а те са малко, защото от един водоем пием и ползваме вода почти цяла област Монтана ... Надявам се, че ще започне да вали и моля метеоролозите да правят по - точни прогнози, защото съм сигурен, че поне в 80 % от прогнозиращите райони с дъжд в последно време, не вали ...

Какви са очакванията за месец юни?

Ще настъпи лятото.