Въпреки значителното увеличение на слънчевата и вятърната енергия, Австралия все още има най-високите емисии на парникови газове на глава от населението от изгарянето на въглища, според нов анализ, представен от Guardian.

"Въпреки че от 2015 г. насам Австралия и Южна Корея са намалили емисиите на човек от електроенергия, произведена от въглища - съответно с 26 % и 10 % - те продължават да отделят повече CO2 от другите големи икономики", пише вестникът.

South China Morning Post съобщава, че емисиите на въглищна електроенергия на глава от населението в Китай са нараснали повече от която и да е друга страна от Г-20 между 2015 г. и 2022 г., което превръща Китай в третия по големина емитент на въглероден диоксид от въглищна електроенергия на глава от населението.

 Ройтерс съобщава, че като цяло емисиите на CO2 на глава от населението в страните от Г-20 от въглища са се увеличили със 7% от 2015 г. насам. Отделно от това Independent публикува ново проучване, според което на богатите страни, които са "отделили" икономическия си растеж от въглеродните емисии, ще им трябват повече от 200 години, за да намалят емисиите си до нула.

Междувременно Ройтерс съобщава, че Австралия обмисля да удължи живота на най-голямата си въглищна електроцентрала "Еъринг".

Според информационния бюлетин Eraring е трябвало да бъде спряна през 2025 г., седем години преди планираното, отчасти защото спадащите цени на електроенергията са затруднили реализирането на печалба. Но "повишаващите се цени на електроенергията и нарастващото безпокойство, че възобновяемата енергия не се появява достатъчно бързо, за да компенсира излезлите от експлоатация централи на изкопаеми горива, се съчетават, за да съживят аргументите за отлагане на затварянето на Eraring", се казва в съобщението.

В "Гардиън" се казва, че противниците на този ход призовават правителството да използва средствата, предназначени за въглищната централа, вместо за покривни соларни инсталации и батерии. Блумбърг също отразява историята.