Над 2 млрд. австралийски долара (1,4 млрд. щатски долара) са заделени за развитието на нововъзникващата водородна индустрия в Австралия като част от 4 млрд. австралийски долара (2,7 млрд. щатски долара) за възобновяема енергия в годишния бюджет на лейбъристкото правителство, съобщава Sydney Morning Herald.

Вестникът пише, че Министерството на финансите очаква програмата "Водороден старт" да бъде реализирана под формата на кредит на килограм върху цената на продукцията, както и да подкрепи развитието на индустриална инфраструктура в подходящи места, като например Уолонгонг, Гладстон и Уиала.

Статията описва субсидиите като стъпка "за борба с нарастващата международна конкуренция за пазарния дял на екологичното гориво в Азия" и като "пряк отговор на САЩ", които миналата година представиха свой собствен пакет за подкрепа на водорода. ABC News пише, че програмата "е разглежда като отговор на огромния Закон за намаляване на инфлацията (IRA) на стойност 370 млрд. долара на президента на САЩ Джо Байдън.

Той отбелязва, че "все още няма подробности за това как ще бъдат изразходвани тези 2 млрд. долара".

Ройтерс посочва и други разходи за нисковъглеродни технологии в австралийския бюджет.

Сред тях са "част от Националния фонд за възстановяване в размер на 15 млрд. австралийски долара (10,2 млрд. долара) в подкрепа на зелените индустрии" и 57,1 млн. австралийски долара (38,6 млн. долара) за програма, насочена към привличане на чуждестранни инвестиции в Австралия за проекти за преработка на важни минерали за използване в "чисти технологии".

Както отбелязва "Гардиън", бюджетът включва и енергийни отстъпки, което означава, че домакинствата, получаващи помощи за доходи, "ще получат стотици долари от сметките си за енергия тази зима, като част от ключов пакет за намаляване на разходите за живот".