Ураганът Айда достигна американския щат Луизиана, съобщи Националният център по ураганите на САЩ, цитиран от агенциите. Той връхлетя щата югозападно от Ню Орлиънс в района на Порт Фуршон като буря от четвърта степен.

Когато достигна крайбрежието на Мексиканския залив, ураганът донесе ветрове със скорост от около 240 км/ч.

Ураган с такава сила обикновено причинява катастрофални разрушения на сушата според НЦУ.

Първите сериозни признаци, че бурята е достигнала крайбрежието на югозапад от Ню Орлиънс бяха, когато по обед местно време местни медии излъчиха кадри от наводнения и буреносен вятър. На летището в града поривите на вятъра достигаха до 100 км/ч.

Гражданите на щата Луизиана и Ню Орлиънс бяха приканени да се подготвят за силни дъждове, опасно покачване на водите, катастрофични ветрове и прекъсвания в електрозахранването.

Губернаторът на Луизиана Джон Бел Едуард заяви пред Си Ен Ен, че Айда ще бъде най-големият тест за защитата на Ню Орлиънс от наводнения, но изрази увереност, че градът ще се справи.

Същевременно обаче болниците в щата са препълнени с пациенти заради поредната вълна на коронавируса и затова се очаква ураганът да създаде допълнително предизвикателство за тях.

Айда е една от най-силните бури, връхлитали САЩ. Тя идва точно 16 години след като щатът Луизиана беше ударен от урагана Катрина, причинил смъртта на над 1800 души и катастрофални щети и наводнения във и около Ню Орлиънс.