Ураганът Айда връхлетя Куба в петък и заплашва да удари американския щат Луизиана с унищожителна сила през уикенда, предаде Асошиейтед прес.

Ида бързо прерасна в петък от тропическа буря в ураган със скорост на вятъра от 128 км/ч, докато прекосяваше западната част на Куба и навлизаше в Мексиканския залив. Американският Национален център за ураганите (НЦУ) прогнозира, че Ида ще се усили до изключително опасен ураган от 4-та категория със скорост на вятъра от 225 км/ч, когато достигне американското крайбрежие късно в неделя.

Очаква се Айда да достигне сушата на същата дата, на която преди 16 години ураганът Катрина помете голяма част от крайбрежието, посочва АП.

"Това ще бъде буря, която ще промени живота на неподготвените", заяви метеорологът Бенджамин Шот на съвместна пресконференция в петък с губернатора на Луизиана Джон Бел Едуардс.

Губернаторът призова жителите на щата бързо да се приготвят, като каза: "До утре вечер трябва да бъдете там, където смятате да преживеете бурята".

Кметът на Ню Орлиънс ЛаТоя Кантрел нареди задължителна евакуация за малък район на града извън системата от защитни диги. Но със засилването на бурята за толкова кратък период от време, тя каза, че няма да бъде възможна евакуация на целия град.

"Градът не може да нареди задължителна евакуация, защото нямаме време", каза Кантрел.

Градските власти посочиха, че жителите трябва да се подготвят за дълги периоди без електричество и помолиха възрастните хора да обмислят евакуация. Според директора за управление на извънредните ситуации в града Колин Арнолд в продължение на около 10 часа градът ще бъде подложен на силни ветрове.

В други райони на крайбрежието са издадени заповеди за задължителна или доброволна евакуация.

Айда достигна за първи път суша в петък следобед на южния кубински остров Хувентуд (Младост). Кубинското правителство издаде предупреждение за ураган за най-западните си провинции, където според синоптиците може да паднат до 50 см дъжд на места, което може да предизвика смъртоносни наводнения и свлачища.

Полковник Ноел Лозано от Кубинската гражданска защита заяви, че над 10 000 души са били евакуирани от провинция Пинар дел Рио. До момента няма информация за загинали, посочва АП.

В петък през нощта ураганът се намираше на 165 км западно от Хавана и пътуваше на северозапад със скорост от 24 км/ч.

Синоптиците са единодушни, че Айда ще се усили в залива и ще се превърне в мощен ураган, когато достигне делтата на река Мисисипи късно в неделя.

Пагубната Катрина

Ако прогнозите се сбъднат, Айда ще връхлети на същата дата, на която преди 16 години Катрина, като ураган от 3-та степен, връхлетя със скорост на вятъра от 201 км/ч южно от Ню Орлиънс.

Катрина причини смъртта на 1800 души от централното крайбрежие на Луизиана до щатската граница между Мисисипи и Алабама. Ураганът помете крайбрежието, а федералната система от диги в Ню Орлиънс не издържа и 80 процента от града бе под вода. Много къщи бяха наводнени до покривите, а жителите им се удавиха в таванските помещения. Стадионът и конгресният център на Ню Орлиънс се превърнаха в сцени на невероятна мизерия, където десетки хиляди хора стояха без електричество и течаща вода, припомня АП.

Спомените от урагана Катрина все още преследват мнозина, които бързат да се подготвят за пристигането на Айда, атакувайки магазини и бензиностанции, посочва агенцията.