Растящото използване на азотни торове в селското стопанство увеличава парниковите емисии с газ, който е 300 пъти по-силен от въглеродния двуокис, предаде Ройтерс.

Освобождаването в атмосферата на диаазотния оксид, известен още като райски газ, заплашва климатичните цели, които си постави светът на Парижката конференция.

Газът силно уврежда озоновия слой и е причинен от човешката дейност. Неговата концентрация в атмосферата, където може да се задържи до 100 години, се е увеличила с 20 процента от 1750 година насам.

Емисиите на райски газ са скочили с 30 процента през последните 4 десетилетия.

Проучването за въздействието на диазотния оксид е било осъществено от 57 учени от 47 страни и е било публикувано в сп. "Нейчър". Специалистите посочват и пътя за намаляването на емисиите от този газ, както това стана в Европа.

Един от ръководителите на изследването е Пеп Кандел от организацията "Глоубъл карбън проджект". Той изтъква, че селскостопанският сектор е главният виновник за емисиите от N2O. "Засега няма ефикасни заместители на азотните торове в промишлени мащаби, изтъква специалистът.

Растенията се нуждаят от азот, тъй като се опитваме да произвеждаме много селскостопански култури от ограничени площи".

Но по неговите думи има начин за подобряване използването на азота, като времето, в което се прилага на растенията, честота и начинът.

Ако емисиите от NO2 не бъдат рязко ограничени, средните глобални температури могат да се повишат много над 3 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха.

Парижкото споразумение предвиждаше те да нараснат само с 2 градуса по Целзий. Европа е единственият регион, който е успял да намали емисиите си от райски газ през последните две десетилетия , припомня агенцията.