Моделите за числено прогнозиране на времето са почти единодушни, че нашият регион на континента остава в условията на малко или повече, но нестабилна атмосфера, през повечето дни до края на месеца.

Поне за следващите десетина дни не се очертава да се установи трайно слънчево и предимно сухо време, каквото имахме през по-голямата част от месец април.

Снимка: meteoinfo.by

Северно от страната ни (виж картата) е разположен голям и стабилен антициклон, който в югоизточната си периферия "инжектира" към Югоизточна Европа по-хладни въздушни маси, най-вече във височина.

При земя силното майско слънце, в условията на променящия се климат, бързо трансформира в нашите, южни части на континента, по-хладния въздух и температурите в страната средно са с около 2 градуса над обичайните, въпреки почти непрекъснатата 'доставка" на по-хладен въздух от североизток.

Във височина, обаче, остават по-хладни ядра (ясно видими на картата горе като по-светли и зеленикави зони), високи барични долини или циклони, под които конвекцията намира добри условия за проява: прогретите от силното слънце приземни въздушни маси бързо се устремяват нагоре и, условно казано, докато не срещнат свои "посестрими" с достатъчно висока температура, продължават да се издигат все по-високо.

В тях протича бурна кондензация на излишната влага, образуват се ледени кристали, зърна и понякога - топки, които, ако  са достатъчно големи, пада  и  град.

В условията на тези мощно заредени с енергия явления, имаме и  силен шквалов, поривист вятър с променлива посока.

Казано по-просто, няма по-голям "душманин" на хубавото майско и лятно време от добре изразените във височина циклони и долини, но за да бъдат докарани те на юг трябва или да останат като 'сянка" от вече запълнени приземни циклони, или, какъвто е сегашният случай, мощен, добре изразен и във височина като гребен, както  и подходящо разположен антициклон на север от нас да докарва по-хладен въздух във висчина.

Преди дни подобно ядро имаше на северозапад от страната ни и то докара бурите и градушките в Плевенско и  Врачанско.

Днес добре изразена долина, ясно видима на някои от нивата в атмосферата, вдадена от североизток към страната ни, ще причини (успоредно с подкрепата на някои допълнителни фактори, които няма да разглеждаме) силни гръмотевични бури в част от източната половина на страната, отначало по Черноморието, впоследствие и в части от Източна и Североизточна България, но вероятно и около Централна и Източна Стара планина, както и  части от Тракия и, вероятно, Родопите.

Снимка: meteoinfo.by

На картата за очакваните валежи след обяд (по данни на модела ГФС, интерпретация на сайта  meteoinfo.by) същите доста добре очертават, като огърлица, моментното разположение на високата долина, вдадена като клин към страната ни.

Не си струва да се очаква кой знае какво трайно стабилизиране на времето и през следващата седмица.

Ще имаме  и  слънчеви часове, а по райони - и цели дни без краткотрайни превалявания, но установяване на сухо време, без валежи никъде в страната за повече дни, не се очертава.

Утехата е, че времето остава топло.

Сутрин температурите вече са характерни за началото на лятото, а в следобедните часове в повечето дни стойностите в низините ще бъдат над 25 градуса, с изключение на местата и периодите с мощна облачна покривка и интензивни валежи. Там и тогава, максималните стойности може  и  да не преминават 20 градуса. 

За повече конкретика, следете ежедневните ни прогнози и анализи на сайта vremeto.dir.bg.