Древните сибирски ловци са оцелели през Ледниковата епоха благодарение на топлоустойчиви съдове, в които са си готвели риба и костен мозък, съобщи ЮПИ.

Международен научен екип анализира мазнини, отделени от някои от най-старите парчета от керамични съдове в света - на 12 000 до 16 000 години, намерени на различни обекти в Русия. Резултатите показват, че ловците, живеещи в Сибир още преди 16 000 години, са използвали топлоустойчива керамика. С нея те са можели да извличат повече полза от храната си.

"Интересно е, че керамиката се е появила през тези много студени периоди, а не през сравнително топлите междинни периоди, когато е имало повече дивеч и ядки" - каза проф. Оливър Крейг от университета на Йорк.

Според откритите липиди по някои от парчетата, намерени по р. Амур, ранните сибирци са използвали съдовете, за да готвят риба, най-вероятно мигрираща сьомга. Изследванията показаха сходни биохимически следи по керамични парчета на близки японски острови.

Според изследването топлоустойчивата керамика не е от един източник. Технологията е разработена независимо от различни групи - паралелен процес на иновации.

Фактът, че технологията е разработена едновременно показва, че керамичните съдове са имали важна роля за оцеляването на хората в суровата среда.

Не всички древни ловци са готвели риба. Липидите по фрагментите насочват, че някои са извличали мазнини и мозък от кости, сухожилия и месо от преживни животни.

Ледниковият максимум през последната Ледникова епоха е бил преди 26 000 до 20 000 години. Преди около 19 000 години температурите са започнали да се покачват, а ледът да се топи. Това е направило обитаеми негостоприемни дотогава райони в Сибир