На територията на Новосибирска област, Алтайския край и Кузбас е въведен "режимът на черното небе", съобщава 'Гисметео".

Дим от горите, горящи в Красноярската територия и Иркутска област, е доведен до тези райони чрез ветровите потоци от изток.

Според Сибирския център и Центъра за изследване на космоса към космическата хидрометеорологична служба, димните потоци са достигнали до Омск, Новосибирск, Томск, Кемеровска област, Република Хакасия и Алтайския край, както и до източните райони на Ханто-Мансийския автономен окръг.

Жителите на тези райони се оплакват от миризмата на изгаряне и химикали и не излизат да почиват в природата, а местните летища забавят и отменят полети, поради лоша видимост.

Хората със сърдечна и белодробна патология са особено засегнати от смога. Във връзка с появата на опасната мъгла и дима, броят на повикванията към спешните медицински служби се е увеличил значително.

Служителите на Роспотребнадзор наблюдават качеството на въздуха за наличието на вредни вещества, които според тях все още не са идентифицирани като превишаващи нормата. Експертите препоръчват на местните жители да намалят времето, прекарано на улицата, да затворят плътно прозорците и вратите и често да извършват мокро почистване в помещенията.

Метеоролозите прогнозират, че "димната шапка" в районите на Западен Сибир ще се усеща още няколко дни. Очаква се до края на седмицата вятърът да промени посоката си. Жителите на Красноярската територия и Иркутския регион ще трябва да чакат свеж въздух малко по-дълго - докато пожарите не бъдат напълно елиминирани, което може и да не се случи в рамките на следващата седмица.