До към 12-13 август в България със сигурност ще има наднормални температури, които ще са много високи. Още днес и утре у нас ще има регистрирани над 40 градуса, но няма да се стигне до абсолютните максимални температури за нашата страна, които достигат до 44-45 градуса. Това каза в интервю за БТА климатологът проф. Георги Рачев, който е преподавател в Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Той припомни, че на 5 юли 2000 г. в Пловдив е измерена температура от 45 градуса и това е най-високата температура, отчетена в България.

"Има и още една температура, която е регистрирана през 2016 г., пак на 5 юли, но в Садово - от 45,2 градуса. Но към този рекорд, ние, климатолозите, се отнасяме малко с недоверие, защото имаме много сериозни съмнения, че не е реалистичен. Затова се приема за най-висока температура у нас - много добре измереният и научно обоснован температурен рекорд от 2000 г. в Пловдив от 45 градуса", коментира проф. Рачев.

Според него, хубавото в тази поредица от дни с наднормални и рекордни температури е, че въздухът е сравнително сух, като относителната влажност в обедните часове е под 30 процента.

"Ако влажността беше двойно повече - 60 процента, както е нормално, навън нямаше да се живее и изключително тежко щеше да се понася горещината", отбеляза климатологът.

Той съобщи още, че за този период на годината, в равнинната част на България нормалните температури са между 27 и 30 градуса, а сега аномалията е със 7 градуса или с 12 градуса повече над нормата, на места.

По нашето Черноморие винаги има бриз и високите температури се понасят по-лесно, но и на морето може да се получи топлинен или слънчев удар, каза проф. Рачев.

Той коментира, че "и по морето, положението с температурите, е доста тежко, особено в следобедните часове - между 13:00 и 16:00 часа".

Слънцето е много силно и е много високо над хоризонта. Затова и на морето трябва да се спазват тези няколко изисквания: да се пие повече вода, да се носи шапка, особено от хората, чувствителни към високите температури, препоръча климатологът.

Той отбеляза обаче, че това не е уникално и не се случва за първи път в климата на България.

"Има глобално затопляне, но не е необходимо да се връщаме във времето на баба и дядо. През 2007 г. лятото беше много горещо и продължително, както и през 2012 г., когато изживяхме най-топлото и продължително лято в съвременната история на България", коментира климатологът от Софийския университет.