Свидетели сме на исторически активен сезон на ураганите в Атлантическия океан през 2020 г.

Това често влияе по трудно предвидим начин и на времето в умерените ширини на Европа, включително на Балканите. Това сочи и актуалната прогноза за есенните месеци на сайта Акууедър.

>>>>Вижте галерия от есенни снимки>>>>

Заради особеностите на атмосферната циркулация, много повече от тези вихри ще засегнат Северна Америка, отколкото Европа, но увеличеният брой на тропическите системи означава увеличен шанс за някои от тези системи да се върнат обратно през Атлантическия океан и да повлияят на Западна Европа като бивш тропически циклон. Според метеоролога  Тайлър Ройс, тропическите бури могат да повлияят на Европа в най-различни форми - от слаб вятър до силни пориви, малко дъжд до обширни наводнения.

снимка: акууедър

Преминаването от лято към есен няма да бъде забележимо за много европейци, тъй като продължителните високи температури ще се задържат през голяма част от септември в западната и централната част на континента.

В Испания комбинацията от топли и сухи условия може да направи голяма част от периода в първата част на есента да бъде с летни температури.

Това може да означава  Париж, Франкфурт, Люксембург. Кьолн и Берлин също да достигат тридесетина градуса по Целзий, според Ройс.

"Последният път, когато това се случи, беше в средата на септември 2016 г. Сега, докато топлото се задържа през първата половина на есента, не означава, че ще бъде и напълно сухо."

Според цитирания специалист, райони като Ирландия и Обединеното кралство могат да видят както температури над средните, така и над средните валежи.

"Топлият и по-сух въздух ще се бори с влажния океански и вероятността за валежи и по-хладно време в голямата част от Британските острови е спорна", казва Репърт, друг синоптик автор в ресурса.

"Това ще доведе до дори малко над средната за тази част на  есента температури, а в някои райони може да се наблюдават доста над средните валежи, тъй като тропическите системи се превръщат в силни атлантически циклони по-късно през сезона.", твърди специалистът.

Докато много райони в Западна Европа преживяха суша през лятото, обилните валежи, подобни на онези по-рано, през пролетта, могат да предизвикат нови проблеми тази есен около Иберийския полуостров.

В Централна и Югоизточна Европа смяната на циркулацията в средата на сезона ще донесе зимни условия за някои места, според материала.

"Промяна на модела в средата на есента ще донесе ветровито и по-хладно време през Централна Европа в Югоизточна Европа," каза Репърт. "Това ще донесе малко над средното количество сняг в по-високите части на Алпите и ски курортите и по-ранен старт на ски сезона за някои курорти, особено в централните Алпи."

"С преминаването към по-сухия модел на времето в Северна Европа заплахата от студени нахлувания в Полша, Германия и дори Източна Франция се увеличава, тъй като те ще идват от североизток", според Ройс. "Това от своя страна може да доведе до малко под нормалните температури в Германия и особено в Полша, но също така и в балтийските държави и дори в Северна Украйна.

С проникванията на студен въздух, идва заплаха от зимно време по-рано от обичайното в някои райони там.

Справка с прогнозите на друг източник, подразделението за дългосрочни прогнози на американската НОАА, показва, че до края на есента у нас американският институт очаква температури близки или само малко над обичайните, но отново подчертано по-сухо време през октомври. 

За ноември американският източник очаква не толкова ниски валежни количества, но все пак осезаем дефицит на валежи в източните и югоизточни части на страната ни.

Очаквайте до края на седмицата и резюме на прогнозите за предстоящата зима.