Студен въздух е обхванал по-голямата част от европейския континент.

На картата на температурните аномалии на света се виждат вече обичайната огромна положителна аномалия в Арктика, обградена от огърлица редуващи се топли и студени такива около умерения пояс.

Синьото петно над Западна и Централна Европа показва настанилата се там от няколко дни отрицателна температурна аномалия.

Температурите в европейските столици, с изключение само на най-южните средиземноморски части са с  няколко градуса под обичайните и дневните не превишават 15 градуса в повечето места.

Предимно облачното време с валежи от дъжд ще се задържи  и в следващите дни, а причината е изместеният на север гребен на Азорския антициклон.

Според някои климатолози, това необичайно поведение се дължи на действието на все по-силната активна Ла Ниня, която измества баричните формирования около себе си далеч от обичайните им местоположения. 

Така, макар да не въздейства непосредствено на времето в Европа така, както в Чили или Калифорния, тихоокеанският феномен косвено влияе и на времето на нашия континент.

По източната периферия на гребена се спускат студени въздушни маси от акваториите над Гренландия в близост до Северния полюс и в контраст със значително по-топлата от обичайното Гренландия, в Западна Европа е по-хладно от обичайното, с температури, характерни за ноември и дори декември за съответните райони.

Снимка: Climate Reanalyzer, Climate Change Institute, University of Maine, USA

В следващите дни атмосферната долина, в чийто тил по баричната "пързалка" между нея и споменатия гребен се спуска студен въздух, ще се измести на изток и студените въздушни маси ще достигнат и нашата страна.

Това ще се случи за кратко вторник-сряда и в по-сериозен вариант в края на седмицата, когато и ние ще усетим късната есен с ноемврийски температури, не превишаващи 15 градуса в много райони и утринни слани на места.