Изследване на група учени от Потсдамския университет в Германия сочи, че за последните години скоростта на североатлантическото течение Гълфстрийм е спаднала с 15%. Според тях този факт е следствие от климатичните промени.

Северноатлантическото океанско  течение, което носи топлина към високите географски ширини на Северното полукълбо, е понижило скоростта си с 15% от средата на 20-и век до "ново рекордно ниско", твърдят учените.

Водният поток  е намалял с 3 милиона кубически метра в секунда, което се равнява на почти 15 реки с големината на Амазонка.

Течението пренася топла вода от екватора до северните части на Атлантическия океан и студена вода - обратно надолу през океанските дълбочини.

Заслуга на течението, известно като Гълфстрийм, е мекият климат в Северозападна и Западна Европа.

То е  е важно и за риболова по крайбрежието на Атлантическия бряг на Съединените щати, който е важна част от икономиката на Нова Англия.

Частично, забавянето на северноатлантическия ток може да се обясни с топенето на ледовете на Гренландия, което променя водния състав в региона и нарушава естествените процеси.

Все пак, засега ролята на изменението на климата за забавянето на Гълфстрийм не е ясна.

Друго изследване стига до малко по-различни изводи.

Учените от университета в Рединг установиха, че Северноатлантическото течение се е забавило през последните 150 години. Те вярват, че сега то е по-слабо, отколкото по всяко друго време през последните няколко хилядолетия.

Двете проучвания имат разлики.

Второто предполага, че забавянето вероятно е започнало по естествени причини около времето на индустриалната революция през 1850 г. и не е предизвикано от техногенната промяна на климата.

Но както и в първото проучване, второто смята, че циркулацията ще остане слаба или дори ще отслабне още по време на настоящата ера на глобално затопляне.

Отслабването и дори пълното спиране на течението може да доведе до сериозно захлаждане на климата в Северозападна Европа, както и  до други неочаквани последици.

Трябва да се има предвид, обаче, че глобалното затопляне никъде няма "да се дене" и акумулирането на топлина от океаните ще продължава, както и  затоплянето на атмосферата, океаните и  земната повърхност.