Разследване на Der Spiegel разкрива "западно участие" в осъществяването на новия руски проект за добив и втечняване на газ в Сибир - Arctic LNG-2.

Германското издание твърди, че това участие включва френския енергиен гигант TotalEnergies с дял от 10% и бившата германска компания Linde, сега със седалище в Ирландия, като и двете играят "ключова роля".

Дори след санкциите, последвали нахлуването на Русия в Украйна, дружествата са се стремили да доставят крайните материали на руските строителни обекти, твърди изданието.

Der Spiegel твърди, че "технологиите от Германия са направили възможен руския престижен проект". ZDF също отразява историята, като цитира Светлана Романко от украинската неправителствена организация "Razom We Stand", която се застъпва за пълно петролно и газово ембарго срещу Русия: "Шокиращо е, че въпреки коварното руско нахлуване в Крим през 2014 г., компаниите продължиха да си сътрудничат с фирми в Русия".

Der Standard и Le Monde разкриха и други подробности в съвместното разследване. EurActiv помества коментар за разкритията от Олег Савицки от "Razom We Stand" и Зоуи Райтер, съосновател на Anti-Corruption Data Collective.

Освен това Ройтерс съобщава, че Германия изгражда терминали за внос на втечнен "природен" газ (LNG).

Междувременно Süddeutsche Zeitung съобщава, че германското правителство е одобрило отпускането на допълнителни 600 млн. евро за създаването на завод за батерии на шведската фирма Northvolt в опит "да се засили преходът на Германия към устойчива автомобилна индустрия".

Вестникът посочва, че Northvolt планира да създаде 3000 работни места и годишно да произвежда батерии за един милион електрически автомобила.