Руски учени се опитват да разберат мащаба на потенциалната заплаха за околната среда в Сибир, ако снегът е замърсен с микропластмаса и след това се топи и прониква в почвата, предаде Ройтерс.

Учените от Томския държавен университет са събрали проби от снега от 20 района в Сибир - от планината Алтай до Арктика. Предварителните резултати потвърждават, че и в най-отдалечените райони достигат по въздуха пластмасови фибри.

"Ясно е, че не само реките и моретата участват в циркулацията на микропластмаса по света, а също и почвата, живите същества, дори атмосферата" - каза Юлия Франк, директор по научната дейност на сибирския център по микропластмасите в Томския университет пред Ройтерс.

Микропластмасата, която се получава от разграждане на по-големи парчета пластмасов боклук, се среща все повече във въздуха, храната, питейната вода, дори арктическия лед. Специалистите все повече се тревожат, че тя може да застрашава човешкото здраве и морския живот, макар и по въпроса още да няма консенсус. Специалисти от Томския университет са откривали микропластмаса в храносмилателната система на риба, уловена в Сибирски реки, което потвърждава, че те допринасят за замърсяването на Северния ледовит океан с пластмаса.

Изследването на снежните проби ще покаже до каква степен гъстотата на населението, близостта на пътища и друга човешка дейност допринася за замърсяването.