Роберт Хабек, германският министър на икономиката и действията в областта на климата, обяви, че въглищните електроцентрали, "реактивирани" поради енергийната криза, ще бъдат изведени от експлоатация през следващата година, при условие че в Германия бъдат завършени допълнителни терминали за втечнен природен газ (LNG), съобщава Die Zeit.

Изданието цитира думите му: "Когато инфраструктурата бъде изградена, няма да имаме нужда от допълнителни електроцентрали на въглища. Такъв е планът." Изданието обяснява, че в момента в Германия работят три плаващи терминала за втечнен природен газ, като предстои да бъдат изградени още три. Въпреки това има "значителна съпротива" от страна на природозащитниците и местното население на остров Рюген срещу нов терминал, отбелязва изданието.

Изданието продължава, че Хабек "е оптимист" за предстоящата зима по отношение на енергийните доставки, като заявява, че съоръженията за съхранение на газ са пълни на 95%. Въпреки това Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) съобщава, че все още съществува риск от недостиг на газ "при изключително ниски температури". Освен това Politico съобщава, че сделката на Германия за внос на газ от Катар, считан за основен спонсор на палестинската войнствена групировка Хамас, е подложена на "подновен контрол".

 Междувременно FAZ съобщава, че Висшият регионален съд в Мюнхен е отсъдил в полза на BMW в "климатичния спор" с неправителствената организация и организацията за защита на потребителите Environmental Action Germany.

Групата се опитваше да принуди германските автомобилни производители да спрат да продават автомобили "с вредни за климата двигатели с вътрешно горене от 2030 г. нататък", отбелязва изданието.

Освен това "Гардиън" съобщава, че "Германия все по-често потиска протестите срещу климата, тъй като те стават все по-разрушителни".

На друго място Euronews съобщава, че нискотарифната авиокомпания Eurowings иска от протестиращите срещу климата да платят 120 000 евро обезщетение за причинените смущения на германските летища.

 Накрая, Manager Magazin съобщава, че разширяването на наземните вятърни турбини показва "значителен напредък" в Германия. Business Insider отбелязва, че за първи път през 2023 г. повече от 50 % от електроенергията, произвеждана в Германия, може да идва от възобновяеми източници.