Германия "се бори с натиска на Великобритания за по-строги корпоративни правила за климатичните промени", съобщава Daily Telegraph.

Докладът продължава: "Германците се противопоставят на усилията на Обединеното кралство, насочени към принуждаването на големите компании да докладват доколко са изложени на риска от климатични промени.

Те са ключов приоритет за правителството на Острова, готвещо се за забавената климатична среща на върха COP26 в Глазгоу след шест месеца.

Според изданието, мерките са като нож и може да се извършат с острата или тъпата част в двете посоки. "Но ние искаме да го накараме да работи и ако успеем да го преодолеем, това би било голяма стъпка напред, за да накараме пазарите да играят своята роля в прехода - и да го направим в световен мащаб.

Вестникът добавя: "Под други потенциални пречки пред сделката през следващата седмица се включват консултациите в САЩ по въпроса с Комисията за ценни книжа и борси, която още не е приключила, както и  и необходимостта провинциите на Канада да се присъединят към новите разпоредби.

Във връзка с темата за зелените политики на Германия, Ройтерс съобщава, че "NordLink" - директен захранващ кабел към Норвегия е официално открит в края на миналата седмица.

Той ще "осигури на най-голямата европейска икономика зелена енергия в момент, който постепенно премахва замърсяващата енергия от въглища".

В тази връзка материал на Таймс добавя

 "Проектът NordLink, в размер на 1,8 милиарда евро, понякога се описва като" батерия "на Германия, която й позволява да изнася някои от огромните излишъци от възобновяема електроенергия, които северната част на страната произвежда във ветровити и слънчеви дни.

В замяна германската мрежа ще може да внася чиста норвежка енергия през периодите на, известни като Dunkelflaute (тъмни низини), когато производството от нейните вятърни турбини и слънчевите ферми не достига."