Проучването на супер-тайфуните в Западния Тихи океан през последния половин век показва, че тези мощни тропически бури стават все по-силни.

Увеличаването на глобалната температура води до увеличаване на количеството на валежите, особено в тропическите райони на океаните. Дъждовете намаляват солеността на водата, допринасяйки за интензификацията на тайфуните.

"Това изследване е на изключително важен регион, който е честа арена на такива разрушителни циклони. Той се намира в западната тропическа част на Тихия океан и е известен като "Алея на тайфуните",  разказва океанографът Картик Балагуру от Националната лаборатория за изследвания на Северозападния пасифик.

Изследването показва, че при изучаването на интензитета на тайфуните трябва да се обърне внимание не само на температурата, но и на солеността на горните слоеве на океана.

Тайфуните се развиват, получавайки топлина от океана. Може да се каже, че това е тяхното гориво. Тайфунът отслабва, когато под негово влияние водата в океана се смесва и студената вода излиза на повърхността.

Предишни изследвания са установили, че когато планетата се затопли, повърхността на океана също се нагрява. Тъй като разликата в температурата между повърхностните води и дълбоките води се увеличава, тайфуните трябва да "разклатят" океана, като охлаждат горните слоеве с дълбока вода, което означава намаляване на интензивността им.

Въпреки това, колкото по-топла е атмосферата, толкова повече валежи падат в океана. Сладката вода не е толкова плътна, колкото солената, а нейната концентрация на повърхността предотвратява смесването на слоевете, поддържайки топлата повърхност. По този начин, като се има предвид този фактор, тайфуните се увеличават, а не тслабват, както се смяташе преди това.

Екипът анализира кой от двата конкуриращи се фактора - солеността на водата или нейния температурен градиент играе по-съществена роля в степента на интензивност на супер-тайфуните. В резултат на това се установява, че солеността на водата оказва почти два пъти по-голямо влияние върху силата си от температурата.

Joker и колегите му разглеждат 20 климатични модела и са заключили, че в контекста на нарастващата глобална температура, валежите над океаните ще стават повече  и тайфуните - по-чести, по-големи по размер и по-интензивни. Най-лошо, според прогнозите, ще бъдат засегнати малките тихоокеански острови, като Филипините и Тайван. 

Изследването е публикувано в списание Nature Communications.