В бразилския щат Амазонас ("Амазонии") до момента са локализирани 1699 горски пожари. Огнищата са занети от спътници, като 80% от тях са се запалили през юли, предаде Евронюз.

Състоянието на Амазония обаче не е най-сериозно през този сезон, според официалните данни на властите - то е само четвъртото, зад Мато Гросо (8 799 пожара до 2 август) - ръст от 39% от 2018 г., който вече бе белязан от високия брой пожари.

Пожарите се използват като нормална селскостопанска техника за почистване, въпреки че е незаконно по това време на годината поради високия риск от разпространение. Той е и един от методите на незаконното обезлесяване на Амазония.

С помощта на спътника на Коперник Sentinel 2 могат лесно да се проследят горските пожари в района.

Правителството на Амазонас не може да потвърди дали през тази година пожарите са от селскостопански дейности или от обезлесяване. Официалните данни на бразилската агенция за космически изследвания няма да бъдат консолидирани до 2020 г.

Неотдавна директорът на агенцията бе уволнен за сигнала за високите проценти на обезлесяване в гората на Амазонка. Системата за наблюдение на Националния институт за космически изследвания (INPE) регистрира унищожаване на 4699 квадратни километра през тази година в сравнение с 2810 квадратни километра в наблюдавания предишен период, показват данни на уебсайта на агенцията.

Бразилският президент Жаир Болсонаро обвини агенцията в измислянето на "лъжи", които навредили на търговските преговори на страната.

"Новини като тази, която не съответства на истината, причиняват големи щети на имиджа на Бразилия", заяви Болсонаро на пресконференция миналата седмица.

В резултат Германия обяви, че ще спре средства, изпратени до Бразилия за финансиране на проекти, насочени към опазване на гората на Амазонка, съобщи в събота бразилският вестник Фолха де Сао Паоло.

Решението отразява "големи опасения от увеличаването на обезлесяването в бразилската Амазонка", заяви германското посолство пред вестника и добави, че съкращаването не засяга Амазонския фонд, на който Германия е ключов донор.

Щатът Мато Гросо забранява земеделските пожари между 15 юли и 15 септември. Въпреки това, сателитни снимки показват различни активни горски пожари и там.

Сателитите, обаче, показват съвсем различна картина: газовите емисии от пожарите, които са по-добър показател за интензивността им - на заглавната снимка можете да видите моментното състояние на атмосферата над Южна Америка.

В червен цвят са показани димните замърсявания от пожарите. Според някои бразилски метеоролози, площта им е напълно сравнима с тази на сибирските пожари. Площта на районите, над които е достигнал димът е 3.2 милиона квадратни километра - колкото площта на близо 30 страни с размерите на България.

Какво става в Сибир, междувременно?

Според руските власи, в момента горят "само" 1.2 милиона квадратни километра в Сибир и Далечния изток (площта 11 пъти на нашата страна - бел. на редактора). 

 Пожарите и въглеродният двуокис в атмосферата.

Доколко тези наистина огромни и безпрецедентни пожари ще се отразят на количеството на атмосферния въглероден двуокис, ще разберем в следващите месеци. Напомняме, че в момента атмосферният двуокис бележи плавно намаляване на годишна база, заради фотосинтезата на растенията и фитопланктона над северното полукълбо.

Това намаление ще продължи до средата на есента, след което докъм средата на май догодина ще расте. През последните няколко години разликата между максималните стойности за този период (май месец) са между 2 и половина и 3.5 части на милион(с толкова се увеличава концентрацията му за една година). Ако тази разлика бъде видимо по-голяма... ще знаем виновника за разликата.