"Необузданите въглеродни емисии, особено от Европа и САЩ през последните 200 години и през последните 40 години от Китай, предизвикаха катастрофата, свързана с изменението на климата", заяви в понеделник Съюзът по околната среда Пракаш Джавадекар поред изданието Индиън Експрес.

Той добавя, че приносът на Индия за изменението на климата през последните 200 години е само три процента.

>>>>>Вижте галерия от снимки>>>>>

"Развитите държави дължат 1,1 трилиона щатски долара на развиващите се страни като част от смекчаването на изменението на климата съгласно Парижкото споразумение и това беше обсъдено на срещата на върха на Г-7, която приключи в неделя", каза Javadekar на виртуалния "Конклав за околната среда: Възраждане, регенерация и опазване на Природата.

"Приносът на Индия за изменението на климата през последните 200 години е само три процента. Необузданите въглеродни емисии, особено от Европа, САЩ и през последните 40 години от Китай, предизвикаха бедствие от изменението на климата. Тези страни просперираха икономически, но замърсиха света," твърди министърът.

"Индия е една от страните с най-малък принос в климатичните промени", според твърдението на Джавадекар на уеб семинара, организиран от организацията FICCI (FLO).

FLO е крило на висшия търговски орган Федерация на индийските търговско-промишлени палати (FICCI).

Министърът заяви, че като част от Парижкото споразумение богатите страни обещават да предоставят 100 милиарда щатски долара всяка година за подпомагане на развиващите се страни в борбата с изменението на климата.

"Но за последните 11 години нищо не е дошло. На току-що приключилата среща на Г7 вчера те обсъдиха сериозно този финансов въпрос, защото знаят, че не могат да го отлагат допълнително", споделя Джавадекар.

Той добавя, че веднага щом училищата, затворени поради пандемията на Covid, се отворят отново, министерството му ще започне еко-програма в 5000 училища.

По тази програма учениците от шести до осми класове ще засаждат фиданки и ще ги отглеждат, докато не завършат училище.

"Това ще развие (у тях) навика да се грижат за растенията, ще внесе дисциплина и ще помогне за генерирането на така необходимия кислород. Това ще бъде въведено и в IIT (Индийски технологични институти) и други институти за висше образование скоро ", казва той.

Джавадекар похвали усилията на правителството за борба със замърсяването на въздуха чрез въвеждане на норми за емисии BS-VI за превозни средства през април миналата година и завършване на строителството на западните и източните периферни магистрали около Делхи, като заяви, че те са помогнали за намаляване на замърсяването в националната столица в голяма степен .

"Приемането на зигзаговата технология в 3000 от 6000 тухлени пещи около региона на Националната столица (NCR) също спомогна за намаляване на замърсяването на въздуха. Скоро всички тухлени пещи ще последват примера", каза той.

В зиг-заг пещите тухлите са подредени така, че да позволяват на горещия въздух да се движи по зигзагообразен път, което води до по-добро смесване на въздуха и горивото, позволява пълно изгаряне, намалявайки потреблението на въглища с около 20 процента.

Явадекар добави, че централното правителство също предприема стъпки, за да гарантира, че страната ще бъде освободена от пластмаса за еднократна употреба до следващата година.

В изявление FICCI FLO заяви, че конклавът има за цел да разпространи информираността по въпроси, свързани с околната среда и да работи заедно за един по-добър свят.

Изказвайки се в конклава, президентът на FICCI FLO Уджвала Сингхания каза, че FLO насърчава предприятията на своите членове да управляват тройната си главна линия - печалби, хора и планета.

"Има спешна нужда да се формулира модел за развитие, който се фокусира върху отговорни и екологични правителствени политики, които ще насърчават устойчивото използване на природните ресурси", каза тя.

 

Председателят на комисията по околна среда на FICCI Мукунд Раджан каза, че с глобалното затопляне и изменението на климата, които оказват влияние върху планетата, е необходимо да се съсредоточим повече върху опазването на биологичното разнообразие.

"Глобалното затопляне и изменението на климата се отразяват под формата на различни природни бедствия, циклони, екстремни климатични събития и продължаваща пандемия COVID-19.