Заради растящата урбанизация, отсичането на горите и човешката дейност някак подсъзнателно очакваме и "знаем", че горите на планетата намаляват.

Оказва се, че това не е вярно. Факт е, че в тропиците  и  топлите части на умерените ширини горите отстъпват място на селскостопанските площи, но в по-незаселените и северни територии дърветата стават повече и това се дължи на повишаващите се температури и количество на въглероден двуокис в атмосферата. Последният се явява вид храна за зелените растения.

>>>виж галерия от снимки на изсечени гори>>>

Изследване, публикувано в сп. Nature показва, че площта на горите се е увеличила с 7 процента от 1982 година насам. Това са 2.24 милиона квадратни километра повече, отколкиото преди почти 4 десетилетия.

Въпреки, че на пръв поглед новината е оптимистична, авторите на изследването предупреждават, че не бива да се изпада в прекален оптимизъм. В тропическите райони обезлесяването продължава и (засега!) това се компенсира от разшираването на горите по северните им граници в нашето полукълбо, на места, които преди 4 десетилетия са били твърде студени, но благодарение на глобалното затопляне вече не са.

Изследването, продължило две години, сочи, че местата, на които горите са намалели  с повече от 3 процента, се намират основно в Азия. Там горите отстъпват заради използването на площите, които са заемали, за селскостопанска дейност.