Както изпотяването ви помага да се охладите в горещото лято, по време на понижаване на температурата навън, тялото се опитва да запази възможно най-много топлина.

Вероятно най-важният механизъм е самото ви поведение. Когато тялото ви започне да усеща студ, мозъкът ви нарежда да отидете на топло  или да направите нещо, за да се затоплите, като например да носите топли дрехи или да увеличите физическата си активност", обяснява д-р Даниел Бахман от Медицинския университет в Охайо.

Тялото ни реагира на студено в следните пет начина.

1. Запазване на топлината в жизненоважните органи

Едно от първите реакции на тялото ви към студа е да държи по-топла кръв в гърдите, корема и мозъка. Тялото трябва да работи, за да поддържа вътрешната телесна температура около 37 ° С.

Когато температурата спадне, терморецепторите в кожата ви изпращат предупреждение към хипоталамуса - област в мозъка, която регулира телесната температура.

Ако температурата на кожата ви спадне под 37 ° C, хипоталамусът предизвиква реакции, включително свиване на кръвоносните съдове в крайниците ви, което намалява притока на кръв към кожата и следователно загубата на топлина.

По този начин по-топлата кръв се задържа в жизненоважни органи, но това увеличава риска от замръзване на крайниците. Ето защо в студено време ръцете и краката Ви обикновено се чувстват студени много по-бързо от другите части на тялото ви ", каза Бахман.

2. Повишена нужда от уриниране

При тази реакция, във вътрешните органи се концентрират повече течности.

Намаленото кръвоснабдяване на кожата и крайниците може да увеличи кръвното налягане, тъй като същото количество кръв в тялото ви просто се изпомпва в по-малко пространство, за да защити жизнените органи.

В резултат бъбреците започват да филтрират повече кръвни течности, което намалява обема и налягането в кръвта. Тъй като течността трябва да отиде някъде, човек чувства повишено желание да уринира.

3. Треперене

След известно време, прекарано на достатъчно студено, ще забележите, че треперите. Треперенето е един от начините на тялото да увеличи производството на топлина.

"Когато е твърде студено, ние треперим. Тези сигнали идват от нашия хипоталамус ", обясни д-р Джардиш Купчандани, асистент по обществено здраве.

Треперенето обикновено започва, когато телесната температура падне под 35.5 ° С, а тялото губи пет пъти повече енергия, отколкото обикновено. Неволното треперене спомага за укрепването на метаболизма ви.

"Това е просто движение на мускулите, което изгаря някои калории, а страничен продукт от изгарянето на калориите е топлината", каза Бахман.

4. Кожата става бяла и твърда.

Някои части от тялото, включително носа, бузите, пръстите и пръстите на краката, са особено податливи на студ, поради намаления кръвоток в зоните, където се е образувала стесняването на кръвоносните съдове.

Измръзване може да се появи в рамките на пет минути, ако условията са достатъчно студени. Кожата може да се втвърди, да блести, да стане бледа и в крайна сметка да потъмнее. Ако измръзванията са много сериозни, тежко увредената тъкан може да стане черна и да падне.

5. Тялото "заспива"

Прекомерното излагане на студ може да доведе до хипотермия, състояние на ниска вътрешна температура, когато умът се замъглява, реакциите стават бавни, речта е нестабилна, пулсът и дишането се забавят. Всички тези симптоми, заедно с прекомерен тремор, могат да доведат до смърт, ако необходимите мерки не се предприемат своевременно.