Хората, които обичат да ядат сняг, обикновено се оправдават, че улавят снежинките преди да докоснат земята.

Или търсят голяма и чиста пряспа, където снегът, според тях, е толкова далеч от мръсотията, колкото е възможно.

Има хора, които вярват, че няма нищо вредно в яденето на сняг. Римляните, например, са заливали с мед снега, създавайки вид десерт.  Модерната алтернатива днес е снежен сладолед (сняг + сметана + захар), предложени от специалисти в университета в Мисури.

Но последните изследвания показват, че дори преди снегът да докосне земята, вече е толкова мръсен, че трябва да се държи далеч от устата.

>>>Вижте галерия от снежни снимки:)>>>

Изследване, публикувано от учени от университета "МакГил", показва, че свежите снежинки съдържат изгорели газове. Учените във Вашингтонския университет също са изследвали "девствен" сняг на територията от САЩ до Канада. Те открили, че снегът съдържа въглеродни сажди и мръсотия, дори и в проби, взети далеч от градовете.

Ако говорим за ядене на сняг за забавление, явно това не е много добра идея, но какво да кажем за ситуации, когато става дума за оцеляване? Дори ако няма вода, а има сняг, това все още не е най-добрият вариант. Снегът може да понижи телесната температура, да дехидратира или замрази устните.

Ръководството за оцеляване на американската армия ви позволява да ядете сняг, ако имате нужда от него, но (дори и сравнително девствения Арктически сняг) трябва да опитате да го разтопите, сварите и да го охладите, като едва след това можете да консумирате получената вода.

Така че, възможно ли е да се яде сняг? Не. Въпреки че, ако уловите една или две снежинки с езика си, едва ли ще се случи кой знае какво.