Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис обяви при посещението си в Замбия вчера, че частният сектор ще осигури инвестиции от най-малко 7 милиарда долара за насърчаване на гъвкавостта и приспособимостта към климатичните промени и смекчаване на въздействията им в цяла Африка, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Харис заяви също, че Вашингтон ще предостави ново федерално финансиране и инициативи за разширяване на достъпа до информационни услуги, свързани с климата.

Частните инвестиции, предоставени от 27 компании и организации, ще се съсредоточат върху насърчаването на адаптивно към климата селско стопанство в опит да се преодолеят последиците от изменението на климата върху продоволствената сигурност на континента.

Доказано е, че африканските страни имат сравнително малък "принос" за климатичната криза, но са непропорционално засегнати от нейните въздействия.

Част от мерките за подпомагане включват субсидии, застраховки срещу екстремни климатични събития, напоителни системи, захранвани със слънчева енергия, торове и достъп до онлайн ресурси. Друга част от средствата ще бъде насочена към проекти в областта на устойчивото развитие, чистата енергетика и чистия транспорт.

Визитата на Харис е петото посещение на висши американски представители на континента в рамките на няколко месеца. Ангажиментът на САЩ се разглежда и като реакция на господстващата позиция на Китай по отношение на инвестициите на континента с население от около 1,4 милиарда души.

Преди Замбия посети Гана и Танзания. В Гана тя се срещна с президента Нана Акуфо-Адо, както и с млади хора и артисти, и произнесе реч, в която изтъкна ужасяващите последици от робството. В Танзания Харис разговаря със Самия Сулуху Хасан - първата жена президент на източноафриканската страна, както и с основатели на компании. В Замбия тя се срещна с президента Хакаинде Хичилема, като предмет на дискусията им бе укрепването на партньорството между двете страни, включително насърчаването на инвестициите на частния сектор.