Правителството на Трюдо заявява, че Канада ще премахне смъртните случаи от екстремни горещини, тъй като си поставя нови цели за борба с изменението на климата

Канадското правителство представи новата си "национална стратегия за адаптация", съобщава Toronto Star, която включва цели като "премахване на всички смъртни случаи от екстремни горещини до 2040 г. и спиране и обръщане на унищожаването на канадската природа в рамките на следващите седем години".

Вестникът продължава: "В стратегията се казва също, че до 2026 г. федералното правителство ще разработи нови правила за включване на съображенията за климата в кодовете за сгради и магистрали, до следващата година ще включи фактори за устойчивост на климата във всички нови федерални инфраструктурни програми, до 2028 г. ще изготви стотици нови карти на високорисковите наводнения и ще се стреми да създаде 15 нови градски национални парка до 2030 г.

В речта си в провинция, която беше засегната от анаводнения, които отмиха магистрали, смъртоносен топлинен купол, който уби над 600 души, и горски пожар, който изпепели вътрешния град Лайтън в Британска Колумбия преди две години, министърът на околната среда Стивън Гилбо заяви, че няма съмнение, че въздействието на изменението на климата ще продължи през следващите десетилетия."

Междувременно Ройтерс съобщава, че емисиите от горските пожари в Канада са достигнали рекордно високи стойности, "като димът достига Европа".

Новинарският бюлетин добавя: "Горските пожари, горящи на големи територии в Източна и Западна Канада, са освободили рекордните 160 млн. тона въглерод, съобщи във вторник Службата на ЕС за мониторинг на атмосферата "Коперник".

Тазгодишният сезон на горските пожари е най-лошият в историята на Канада, като на територията на Източна и Западна Канада горят около 76 000 кв. км (29 000 кв. мили). Това е повече от общата площ, изгоряла през 2016, 2019, 2020 и 2022 г., според Канадския междуведомствен център за горски пожари."

Отделно от това, Guardian съобщава, че , още по на юг, "рекордната гореща вълна, връхлетяла части от Тексас, Луизиана и Мексико, е станала поне пет пъти по-вероятна поради предизвиканото от човека изменение на климата, установиха учени [от Climate Central], отбелязвайки последното от поредицата скорошни екстремни събития от типа "топлинен купол", които изпепелиха различни части на света".