Изданието Climate Home News съобщава, че милиони китайци страдат от силните горещини, които продължават вече повече от два месеца и водят до суша, недостиг на електроенергия, горски пожари и неуспех на реколтата.

Цитиран е експертът по климатичните промени д-р Фридерике Ото, който казва: "Горещините в Китай определено са станали по-чести и по-интензивни, както и по-продължителни поради предизвиканото от човека изменение на климата." Изданието пише, че кризата е "довела до повишаване на осведомеността за климата", като се позовава на "активисти".

Цитиран е Ли Шуо от "Грийнпийс" в Източна Азия: "Мнозина в Китай започват да наричат 2022 г. първата година от новата климатична ера.

Отсега нататък единствената норма може да бъде аномалията." Дмитри Де Бур от ClientEarth China, неправителствена организация, казва: "Виждам все повече репортажи [за горещата вълна в китайските медии], в които те правят връзка с изменението на климата и необходимостта от ускоряване на климатичния преход."

Междувременно агенция Блумбърг съобщава, че "най-голямото сладководно езеро в Китай - езерото Поян - [е] намаляло до едва 25 % от обичайния си размер поради тежката суша", а работни екипи "копаят траншеи, за да запазят притока на вода в един от ключовите региони за отглеждане на ориз в страната".

В доклада се казва, че високите температури са "предизвикали планински пожари, които са наложили евакуацията на 1500 души в югозападната част на страната", а на фабриките е било "наредено да намалят производството, тъй като водноелектрическите централи намаляват производството си в условията на суша".

Блумбърг добавя, че горещините "вероятно са свързани с предизвиканото от човека изменение на климата, въпреки че учените все още не са направили сложни изчисления и компютърни симулации, за да кажат това със сигурност".

Daily Mirror пише, че "спадането на нивото на водата в река Яндзъ е разкрило три будистки статуи, за които се смята, че са на 600 години, на потопен остров".