В пустинята Гоби и други слабозаселени места в Северозападен Китай се изгражда водеща в света мрежа за производство и пренос на електроенергия, пише South China Morning Post, като се позовава на китайски учени.

Базираното в Хонконг издание цитира промишлени експерти, според които комбинираната инсталация от 600 гигавата (GW) възобновяема енергия в региона вкарва евтина и чиста енергия в сърцето на китайското производство, повишавайки стандарта на живот в страната и засилвайки конкурентоспособността на Китай във високотехнологични състезания като изкуствения интелект".

Междувременно информационното издание за енергетика China Energy Net съобщава, че проектът за пренос на свръхвисоко напрежение на постоянен ток Шаанбей-Анхуей наскоро е бил одобрен от китайското правителство и ще започне да се изгражда.

В други новини държавният вестник China Daily съобщава, че China State Shipbuilding Corp строи първия в света контейнеровоз, задвижван с амоняк за белгийски клиент, което е пробив за китайската корабостроителна индустрия в областта на морските доставки, задвижвани с чиста енергия.

Държавният вестник China Energy News съобщава, че китайското министерство на промишлеността и информационните технологии (MIIT) е публикувало политически документ, в който се обещава да извършва проверки на състоянието на прилагането на задължителните национални стандарти за квотите за потребление на енергия в промишлеността и енергийната ефективност, включително в ключови предприятия, консумиращи енергия, в отрасли с голямо потребление на енергия и бърз растеж на потреблението на енергия.

Китайският индустриален портал BJX News съобщава, че в докладите за работата на националните правителства на различните провинции за 2024 г. шест големи провинции, занимаващи се с ядрена енергетика, включително Шандун, Джъдзян, Ляонин, Гуандун, Гуанси и Фудзиен, са обявили своите планове за развитие на ядрената енергетика за следващата година, включващи общо 11 проекта.

Китайският вестник Jiemian съобщава, че в източната китайска провинция Джъдзян е започнало изграждането на проект за ядрена енергия с мощност 7,2 GW - след пълното му завършване централата, която е най-голямото струпване на модерни ядрени енергийни блокове в Китай, ще намали емисиите на въглероден диоксид с еквивалента на около 50 млн. тона годишно. На друго място BJX News съобщава, че Китайската корпорация за ядрено инженерство съобщава, че през януари 2024 г. е постигнала общо 11,6 млрд. юана (1,6 млрд. долара) в новоподписани договори.

Държавният вестник "Чайна дейли" помества коментар на професор Сатяджит Босе, преподавател по управление на устойчивото развитие в Колумбийския университет, който пише, че според доклада за оценка на устойчивото развитие на Китай, изготвен от изследователи от Китай и САЩ, нивото на устойчиво развитие на страната се е подобрило значително.

Той казва, че Китай трябва да увеличи усилията си за споделяне на опита си в областта на устойчивото развитие с други държави

 В друг коментар в "Чайна дейли" Вей Ке, научен сътрудник в Института по физика на атмосферата към Китайската академия на науките, твърди, че "Китай трябва да се подготви по-добре, за да се справи с увеличаването на свързаните с климата инциденти през тази година, тъй като Ел Ниньо ще предизвика затопляне на земята през 2024 г.

Той добавя, че "глобалното затопляне ще се засили заедно с топлинните вълни в океаните, обезкисляването на океаните, нарушенията в морските екосистеми и непрекъснатата загуба на морско биоразнообразие".