Китай "ще добави достатъчно нови фотоволтаици през тази година, за да удвои рекордния брой инсталации през миналата година", съобщава Блумбърг.

Позовавайки се на данни, публикувани от Китайската национална енергийна администрация (NEA) и съобщени за първи път от CCTV, китайската държавна телевизия. Блумбърг твърди, че Китай "ще добави 108 гигавата (GW) слънчева енергия към мрежата през 2022 г."

Той добавя, че "в момента има 121 GW соларни проекти в процес на изграждане", според NEA, главния енергиен регулатор на страната. Междувременно "технологичното предимство" на Китай в областта на възобновяемите енергийни източници и електрическите превозни средства (ЕПС) е признато от собственика на SpaceX и главен изпълнителен директор на Tesla Елон Мъск, съобщава South China Morning Post.

Мъск написа, че "малцина изглежда осъзнават, че Китай е водещ в света в производството на възобновяема енергия и електрически превозни средства" в публикация в Twitter, както и в китайската социална медийна платформа Weibo, подобна на Twitter, в понеделник.

Изданието твърди, че коментарът на Мъск може да се "тълкува като предупреждение към американските политици, че трябва да действат внимателно, за да гарантират, че Китай ще продължи да си сътрудничи в решаването на дългосрочния глобален проблем, свързан с изменението на климата", като се позовава на анализатори.

Отделно от това, Китайската национална комисия за развитие и реформи (NDRC) - главният орган за икономическо планиране в страната  и NEA съвместно публикуваха "план за прилагане на развитието на новата енергия", съобщава China Energy News. Според плана Китай цели да повиши общия си инсталиран капацитет за производство на вятърна и слънчева енергия до "повече от" 1 200 GW до 2030 г. - цел, която китайският президент Си Дзинпин обяви за първи път през декември 2020 г. - и да ускори развитието на "чиста, нисковъглеродна, безопасна и ефективна енергийна система", пише държавният индустриален вестник.

В плана се споменават "21 конкретни политически инициативи" в "седем области", според "политическата интерпретация" на изданието. China News Service отразява същия план.

Държавният информационен бюлетин отбелязва, че планът инструктира нацията да "мобилизира напълно инициативата на жителите на селските райони и фермерите в развитието на новата енергия" и да увеличи подкрепата си за фермерите, за да "използват собствените си покриви за изграждане на фотоволтаични панели за домашно ползване".