Температурите на китайската суша са се повишили "много по-бързо от средното за света през последните 70 години и ще останат "значително по-високи" в бъдеще, тъй като предизвикателствата, свързани с изменението на климата, се увеличават", съобщава Ройтерс, позовавайки се на заместник-директора на Китайския национален климатичен център, който говори при представянето на годишната оценка на климата.

Материалът продължава: "Той предупреди, че променящите се метеорологични модели в Китай ще повлияят на баланса на водните ресурси, ще направят екосистемите по-уязвими и ще намалят добивите на земеделски култури."

Междувременно, в Китай възобновяемите енергийни източници са произвели 1 250 тераватчаса (TWh) електроенергия през първата половина на годината, съобщава China Energy News, като се позовава на Националната енергийна администрация (NEA), висшия енергиен регулатор на Китай.

Държавният индустриален вестник отбелязва, че през първото полугодие на тази година Китай е добавил 54,75 GW (гигавата) нови мощности от възобновяеми източници, което представлява 80% от общия ръст на мощностите в страната, като се позовава на Уан Дапенг, заместник-директор на отдела за нова и възобновяема енергия на NEA във вторник.

Междувременно китайската държавна корпорация за електроснабдяване State Grid "планира да инвестира повече от 150 млрд. юана (22 млрд. долара)" през втората половина на 2022 г. в електропреносни линии за "свръхвисоко напрежение" (СВН), съобщава Ройтерс, позовавайки се на държавната информационна агенция Синхуа в сряда, която цитира председателя на компанията Син Баоан.

Планира се изграждането на "осем нови проекта за UHV", които да свържат "далечните западни региони на Китай, където са разположени предимно слънчеви, вятърни и водноелектрически централи, с големите градове", допълва информационният сайт.

Новите проекти "се очаква да стимулират търсенето на суровини, включително мед и алуминий и да помогнат на Китай да ускори икономическия си растеж", посочва Ройтерс.

Отделно Синхуа помества интервю с Франческо Ла Камера, генерален директор на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA), който според държавната информационна агенция е "оптимист за икономическите перспективи на Китай" и "смята, че енергийният преход ще стимулира допълнително икономическия растеж на Китай".

Според него Китай е най-големият пазар и производител на оборудване за възобновяема енергия в света, като осигурява 40% от работните места в света, свързани с възобновяемата енергия, се отбелязва в статията.