Изменението на климата е "определящият фактор", водещ до все по-интензивни горски пожари, според изследване на австралийски учени, цитирано от Франс прес, цитирана от БТА.

Авторите му от австралийската организация за научни и промишлени изследвания (CSIRO) са анализирали 90-годишни данни и са стигнали до заключението, че климатичните промени са основният фактор за мегапожарите като тези, които опустошиха Австралия през 2019-2020 г.

Експертите са проучили редица рискови фактори - от количеството мъртва растителност до влажността, метеорологичните условия и условията за възникване на огнена стихия, за да определят какво може да доведе до огромни пожари. Макар различните фактори да оказват променливо въздействие върху пожарите, определящият фактор за пожарна активност е климатът, обясняват авторите на изследването.

Резултатите от проучването, които противоречат на позицията на правителството, са публикувани в сп. "Нейчър".

Консервативното правителство на Австралия не престава да омаловажава ролята на климата в пожарите през 2019-2020 г., които опустошиха югоизточното крайбрежие и обвиха в гъсти димни облаци големи градове като Сидни. Премиерът Скот Морисън настоява, че горските пожари са нещо обичайно за Австралия, изтъквайки като причина лошото управление на горите.

Атмосферни явления като Ел Ниньо или Ла Ниня могат да повлияят върху промените в интензивността на горските пожари от година на година. Авторите на настоящото изследване обаче са установили, че девет от единадесетте години, в които са изгорели над 500 000 квадратни километра площ, са след 2000 г., когато глобалното затопляне се е ускорило.

Учените откриват връзка между тези събития и "все по-опасните и благоприятни за пожари метеорологични условия, всички от които свързани в различна степен с антропогенното изменение на климата".

Изгорялата площ се е увеличила средно с 800 процента през последните 20 години в сравнение с предходните десетилетия, сочи проучването.

През последните години Австралия претърпя серия от суши, горски пожари и наводнения, влошени от климатичните промени. Правителството на страната обаче отказва да определи краткосрочна цел за намаляване на емисиите и се ангажира да остане един от най-големите износители на газ и въглища