Много експерти и ценители са убедени, че почвата и метеорологичните условия влияят съществено върху вкуса на уискито, но въпреки това дълго време липсваха научни доказателства в подкрепа на това твърдение.

Ново изследване внася яснота по въпроса - вкусът на питието наистина зависи от тероара - комплекс от почвено-климатични фактори и ландшафтни характеристики, пише в. "Дейли мейл".

За целите на проучването специалисти от университета на Орегон, САЩ, и дестилерията в Уотърфорд, Ирландия, са изследвали ечемичени култури от две различни места - графствата Килдеър и Уексфорд.

Ечемикът от Килдеър се отглежда върху почва, богата на калций, магнезий и молибден. Температурите в този регион често са високи, а валежите - оскъдни.

Изследователите са установили, че уискито, за производството на което е използван ечемик от Килдеър, се характеризира с вкус на препечен бадем и маслен послевкус.

Ечемикът от Уексфорд расте върху почва, богата на желязо, мед и манган. Времето в региона е влажно поради близостта му с крайбрежието.

Уискито, произведено от уексфордската зърнена култура, се отличава с цветен и плодов вкус.