Предизвиканите от човешката дейност климатични промени са допринесли за метеорологични условия, благоприятстващи горските пожари като онези, които опустошиха Австралия в края на 2019 г. и началото на 2020 г., сочат резултатите от изследване, цитирани от Асошиейтед прес и Франс прес.

Безпрецедентни горски пожари опустошиха по-специално югоизточната част на страната в разстояние на 5 месеца, като се започне от септември м.г. Те причиниха смъртта на над 30 души и над 1 милиард животни.

Съществуват индикатори за свързания с метеорологичните условия риск, които комбинират редица фактори - температура, влажност на въздуха, ветрове, и позволяват да се прецени вероятността от избухване и разпространение на горски пожар.

Учени от университети в Австралия, Европа и САЩ, участващи в проекта "Уърлд уедър атрибюшън", се поинтересували дали човешката дейност е променила свързаната с метеорологичните условия опасност от горски пожари в Югоизточна Австралия.

"Получените резултати за пръв път показват, че вероятността от метеорологични условия като тези през 2019 г. е по-голяма сега, отколкото в началото на 20-и век", заяви климатологът Робер Вотар от Френската лаборатория за науки за климата и околната среда.

Дължащите се на човешката дейност климатични промени са увеличили най-малко с 30 на сто вероятността в Австралия да има благоприятни за избухване на горски пожари метеорологични условия, са констатирали специалистите.

Увеличаването на тази вероятност може да е по-голямо, като се има предвид, че климатичните модели често подценяват значението на екстремните горещини.