На графиката в заглавието се вижда, че площта на леда по време на годишния минимум е над рекордно малката такава преди 7 години. 2012 все още остава с рекордно нисък минимум на леда.

След това, обаче, през последния месец следва много мудно заледяване и в момента ледът е рекордно малко за октомври.

Снимка: НОАА, NSIDC, Боулдър, Колорадо

Какво означава това? 

Преди да уточним, нека се върнем отново към 2012 година. Следва да се има предвид, че тогава ледът отбеляза минимум единствено и най-вече заради необичайната циркулация през август, която "издуха" парчетата лед в океана от големи негови площи (процентът плаващ лед на повърхността трябва да бъде поне 15 процента, за да се считат съответните площи за "ледени - реално нещата с леда там са много по-зле, отколкото изглеждат)в централните части около полюса.

Трендът на намаляване на обема (не площта) на леда продължава надолу неумолимо и прогнозите на много глациолози, че до 15-20 години лете Арктика ще остава без лед са все така актуални.

След 2012 е още по-видима една друга тенденция. А именно: на намаляване на зимния максимум на леда, през февруари-март. Тогава, в края на полярната 6-месечна зима, когато ледът е най-много, това "най-много" започна да става все по-малко. Преди това тази тенденция беше загатната, но през последните няколко години тя става все по-видима.

Именно това и, най-вероятно ще бъде пътят към Арктика без лед: просто нивата на кривата на леда през годината ще слиза все по-ниско и казано грубо, на лятото ще му бъде все по-лесно да топи все по-малкото зимен лед. Летните рекорди на минималните количества лед ще бъдат предхождани от все по-чести зимни рекорди: за максимално малко количество зимен лед: просто ще има все по-малко за топене и това вече няма да зависи чак толкова от лятната циркулация на арктическите ветрове.

Именно това наблюдаваме на картата в момента: количеството лед за това време на годината е очевидно рекордно малко. Разбира се, в следващите месеци ледът неминуемо ще се увеличава, въпросът е доколко и как тези бъдещи нормално увеличаващи се сезонно количества ще стоят спрямо обичайните за съответния период.