Месец март е преходен от зимата към пролетта. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите, а мъглите са рядко явление.

Средно в равнините 3-4 дни вали сняг. Март е месец, характерен с големи аномалии и резки промени на времето.

В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкова интензивни, че температурите са типично зимни, със снеговалежи. Друг път времето е типично пролетно, а при нахлувания на тропичен въздух температурите достигат летни стойности - около и над 30˚:нещо невъзможно през януари и февруари.

Астрономическата пролет настъпва 2 минути преди полунощ българско време на 20 срещу 21 март.

Според Красимир Стоев от НИМХ, тази година през март се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в Северна България и високите полета е между 5 и 7°, по Черноморието и в Южна България - между 6 и 9°, а в планините - между минус 8 и минус 3°. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в равнините е между 40 и 60 л/кв. м, в планините - между 60 и 90 л/кв. м. Най-ниските температури през март ще бъдат между минус 8° и минус 3°, а най-високите - между 20° и 25°.

Според синоптика, през март динамиката на атмосферните процеси ще бъде повишена и времето ще е променливо, с чести промени на температурите и фазата на валежите. През първото десетдневие от месеца, въпреки честите промени, температурите ще бъдат по-високи от обичайните.

Месецът ще започне с предимно слънчево и топло време с максимални температури между 13° и 18°. На 2-3-ти март през страната ще премине атмосферно смущение и на места ще превали дъжд и сняг, но съществени валежи не се очакват. Температурите временно ще се понижат. Към 4-5-ти преносът на въздушни маси ще е от юг-югозапад и температурите бързо ще се повишат. Към 6-8-ми се очаква отново да премине атмосферно смущение, по което ще има валежи и понижение на температурите. В края на първото десетдневие температурите отново ще се повишат.

В началото на второто десетдневие температурите ще се понижат и до края на периода ще бъдат близки до нормалните. Времето ще се задържи динамично, с условия за валежи около 11-12-ти и към 15-17-ти март, като по преминаването на студените атмосферни фронтове в Северна и Западна България дъждът ще преминава в сняг. И през третото десетдневие времето ще запази динамичния си характер. Температурите ще бъдат близки до обичайните, като ще се понижават след преминаването на атмосферните смущения. Най-голяма вероятност за валежи има в периода 22-25-ти март и в края на месеца.

Прогнозите на световните метеоцентрали, базирани на тенденциите от втората половина на февруари, са в относителен синхрон с тази на НИМХ, с малка разлика в някои детайли.

Няма съмнение, че по отношение на динамиката месецът ще бъде типичен: с контрастно време и бързо "превключване" от доста топли към студени нахлувания. Въпросът е, какъв тип циркулация все пак ще доминира над нашата част на континента. Буквално допреди дни моделите рисуваха продължение на февруарския тип, който имахме почти през целия месец и който продължава и тези дни до края на седмицата: резки арктични нахлувания, редувани с по-продължителни, но все пак сравнително кратки, до няколко дни, по-топли преноси от северозапад, запад  и  дори север-северозапад.

С оглед на значително нарастващата роля на слънчевото греене за приземните температури, продължаването на подобен модел на циркулация би довел до средни мартенски температури около или малко над обичайните.

Тенденциите в средносрочен план от последните дни, обаче, показват известни тенденции за "изглаждане" на струйния поток, намаляване на амплитудата му, при което Балканите по-често ще остават в северозападни и западни, а на моменти вече  и  югозападни потоци. Това, заедно с бързо увеличаващото се слънчево греене, би  довело до по-наднормени температури през март, при съхраняване на някакъв тип динамика.

С последната са свързани и прогнозите за валежите през месеца.

Според НИМХ те ще са около обичайните, а според Пекинския център по климата и американската НОАА те ще бъдат с до 20-40 на сто под обичайните.

В резюме: С голяма вероятност март ще бъде с около или по-вероятно поне малко  над обичайните температури, но валежите ще бъдат в рамките на обичайните.