В Западна Европа продължава проточилият се период на топло и слънчево време с температури далеч над нормалните.

В Нордхолт, Южна Англия и уеското населено място с трудно произносимо име Trawscoed бяха иамерени съответно 20.4 и 20.6 градуса, което е абсолютен температурен рекорд за цялата история на измерванията на Британските острови.

Снимка: Twitter

Ако  някому тези температури се виждат не толкова високи, нека има предвид, че по тези места хората са доволни, ако и  през лятото температурите са в тези рамки.

В Западна Европа рекордната топлина ще се задържи и  днес, така там че са възможни и нови температурни рекорди. 

Продължителният топъл период се дължи на изключително стабилен, неподвижен и мощен гребен на високо атмосферно налягане във височина, комбиниран с приземен антициклон, по чиято западна периферия в тази част на Европа, Западна, и Северна - Скандинавието, продължава траен пренос на топли субтропични въздушни маси от Северозападна Африка.

Вече достатъчно силното къснофевруарско слънце успява да поддържа температурата на приземния слой достатъчно висока, както виждаме, дори за температурни рекорди.

Косвено следствие от тази обстановка е и фактът, че топлият въздух заобикаля от север антициклоналния вихър и дори достига нашата страна, носейки топъл въздух от север (север-северозапад) - именно този процес повишава температурите днес, които ще бъдат чувствително по-високи от вчерашните.

Утре у нас за кратко ще  проникне по-студен въздух от североизток, но студове като тези от неделя няма да има. Според предварителните преценки на моделите, в някои дни от втората половина на седмицата у нас се очакват максимални стойности от окооло, а възможно и над 20 градуса.

Следете редовно прогнозите ни.