Растителноядните динозаври са пристигнали в северното полукълбо милиони години след хищните си братовчеди - отсрочка, причина за която вероятно са климатични промени, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на публикация в сп. "Протоколи на Американската академия на науките".

Нов начин за датиране на вкаменелости на динозаври, открити в Гренландия, показва, че фосилите на древни растителноядни създания, известни като зауроподоморфи  са на около 215 милиона години.

>>>>Галерия от забавни и интересни репродукции на динозаври>>>>

Преди се смяташе, че вкаменелостите са на 228 милиона години. Новото откритие променя представата на учените за миграцията на динозаврите.

Най-ранните динозаври изглежда са се появили първоначално на територията на днешна Южна Америка преди около 230 милиона години или повече, след което са "плъзнали" на север и по цялото земно кълбо. Новото проучване предполага, че не всички динозаври са могли да мигрират едновременно.

Досега учените не са намерили нито един пример за представител на най-ранното семейство растителноядни динозаври в северното полукълбо, който да е на повече от 215 милиона години. Ярък представител на ранните "вегетарианци" е платеозавърът - двукрако 7-метрово създание с тегло четири тона.

За сметка на това учените са открили, че хищните динозаври са се срещали почти по целия свят преди най-малко 220 милиона години, отбелязва Ранди Ирмис, палеонтолог от университета на Юта, в придружаващ публикацията коментар.

"Растителноядните динозаври са дошли по-късно в северното полукълбо. Какво ги е забавило толкова?", казва ръководителят на изследването Денис Кент от Колумбийския университет.

Кент и колегите му разбират какво вероятно се е случило, анализирайки сведения за атмосферата и климата по това време. През периода триас преди 230 милиона години нивата на въглероден диоксид са били 10 пъти по-високи от сегашните.

Светът е бил по-горещ, без ледени покривки на полюсите и с две обширни пустини на север и на юг от екватора. В тези региони е било толкова сухо, че за зауроподоморфите не е имало достатъчно растителна храна, за да оцелеят в пътешествието. Миграцията обаче не е била пречка за хищните динозаври, за които са се намирали достатъчно насекоми.

Тогава, преди около 215 милиона година, нивата на въглероден диоксид за кратко спадат наполовина. Това позволява в пустините да се появят малко повече растения, благодарение на които зауроподоморфите вече могат да предприемат пътешествието.

"Теорията на Кент за климатичните промени, които забавят миграцията на динозаврите е страхотна, защото ни връща към съвременните проблеми", казва Ирмис.

Днес теорията е приложима за някои животни, които имат проблеми с миграцията, които ги държат далеч от определени климатични условия, отбелязва Ханс-Ото Портнер, климатолог и биолог от института "Алфред Вегенер" в Германия, който също не е участвал в проучването.

Макар изследването да има смисъл, в него се открива потенциален недостатък, казва на свой ред експертът по динозаври Пол Серино от университета на Чикаго: Само защото в северното полукълбо няма фосили на растителноядни динозаври на повече от 215 милиона години, това не означава, че там не е имало зауроподоморфи. Възможно е просто фосилите да не са оцелели