Научна експедиция изследва Антарктическото плато, за да установи дали топенето на ледовете може да бъде компенсирано от снеговалежите, съобщи АФП.

Отговорът на този въпрос е много важен за прогнозите за покачване на морското ниво.

За повече от месец френско-италианската експедиция EAIIST (East Antarctic International Ice Sheat Traverse) измина 1300 км при температури от минус 25 градуса Целзий до минус 45 градуса Целзий. Специалистите събраха шест тона лед и стотици проби от снега, преди да се върнат в станцията "Конкордия".

Преходът е бил между станцията - една от трите постоянни в Антарктида, и Южния полюс. Тези зони са много сухи, с "мегадюни", които не са изследвани. Основна цел на учените е да измерят "как снеговалежите еволюират там с времето", каза Жоел Саваро от френския институт по геонауки и околна среда.

Освен взетите проби, които тепърва ще бъдат анализирани, учените са инсталирали автономни инструменти, които непрекъснато ще регистрират метеорологични и сеизмични данни.

Хипотезата, която ще бъде проверена е, че глобалното затопляне увеличава изпаренията и валежите на платото. Това натрупване на сняг може да позволи да бъде компенсирана загубата на маса, наблюдавана на антарктическия шелф, където ледът се топи. Ако тази загуба на маса намалява, ще се забави и покачването на океаните. При оптимистичен сценарий вместо с 20 см до 2100 г., то може да е със 7 см.