Купесто-дъждовните облаци, лат. наименование Cumulonimbus (Cb), бели облаци с тъмни, понякога синкави или сиви бази (основи), издигащи се под формата на огромни облачни маси с върхове. Често се наблюдават под формата на отделни облаци, но може да бъдат и в кластери.

>>>Виж снимки на купесто-дъждовни облаци>>>

Понякога  не е покрито цялото небе и  може да има пролукимежду отделните облаци. Височината на основата варира от 0,4 до 1,0 км, вертикалната площ обикновено е до 3-4 километра, но може да се развие до тропопаузата.

Точно горната граница на тропосферата, граничеща със значително по-топлата стратосфера, е невидимият похлупак, който поставя видимата горна граница на характерната за този тип облаци "наковалня"

Понякога дори тя не е пречка  и  някои особено мощни Cb успяват да я пробият и придобиват форма на облачната следа от термоядрен взрив. Това са едни от най-красивите и мощни облаци и нещо като емблема на цялото "облачно братство".

Валежите са почти винаги обилни и през лятото придружени от гръмотевични бури. Лете вали дъжд  или град, а през студеното полугодие - смесица от конвективни извалявания - суграшица, силен мокър сняг или снежни парцали.

Облаците от този тип обикновено се образуват в резултат на развитието на мощни купести облаци от Cu cong.

Когато наблюдателят е встрани от облаците, обикновено под тях се наблюдават дъждовни завеси, а в някои случаи и дъги.