Положителните температурни аномалии в Сибир са нещо обичайно, но това, което се наблюдава в момента е без аналог. Практически цялата умерена и субполярна област на Азия (плюс Европа) е по-топла от обичайното с между 4 и 20 градуса. Единственото синьо петно на картата е между Магадан и Анадир в най-крайните североизточни части на азиатска Русия. Вижте картата:

Снимка: ГМЦ РФ

Казано другояче, истинска зима у нас просто няма откъде да дойде, поне в следващите 10-15 дни.

В момента, заради проникването на арктичен въздух от север по гребена на високо налягане, у нас и в части от Югоизточна Европа зимата показва максимума, на който е способна и всички виждаме, че той не е нещо особено, на фона на класическите януарски студове.

За справка: от началото на януари до около 20-22 същия месец, у нас е "дъното на зимата" - това са климатично най-студените дни в годината и минимуми от минус 1-2 до минус 7-8 са съвсем в рамките на обичайните, както и ледените дни (дни с отрицателни максимуми).

Не е много различно и положението в цялото полукълбо. Положителните аномалии са без аналог по площ и големина. Много над нормата е не само в Сибир, но и почти цяла Европа и САЩ. Отрицателните аномалии са затворени в малки по площ региони в Аляска и канадските арктически острови.

В следващите дни и седмица-две прогнозните модели не дават никаква надежда за някакъв зимен реванш.

Атлантикът продължава да бъде хиперактивен и да залива с топли и влажни маси почти цяла Европа, но по-важното: цял Сибир, без да му позволява да формира мощен и достатъчно студен континентален зимен антициклон (Сибирския Антициклон).

Снимка: Climate Change Institute, University of Maine, USA

Последната надежда на зимата - февруари, според прогнозите, също ще бъде много по-топъл от обичайното почти навсякъде, а издигащото се слънце вече ще започне да "удря" и минимумите, които в момента все още, благодарение на инверсионното изстиване и 15-часовата нощ, криво-ляво се задържат в рамките на нормалните.