Изследователят на околната среда Джеси Осюбел преди единадесет години изложи дръзкия си план да се направи опит в рамките на седмица, месец или година корабоплаването да спре или драстично да бъде намалено, за да получат морските обитатели шанса да живеят спокойно и да бъде чута комуникацията между китове и делфини, отдалечени на стотици километри, предаде Ройтерс.

Около стотина учени прегърнаха идеята му и през 2015 г. публикуваха план за осъществяването на Международния експеримент Тих океан, ако някога възникне възможност.

>>>>Вижте галерия от снимки на тези уникални морски обитатели>>>>

Когато през март тази годината пандемията от Ковид-19 забави глобалната икономическа активност и корабите и петролните танкери бяха закотвени, учените се мобилизираха.

Миналия месец те свързаха мрежа от 130 подводни станции с хидрофони по света, включително и шест станции, чиято цел е да следят за подводни ядрени тестове.

"Не се радваме, че има Ковид-19, но сме щастливи, че можем да се възползваме от тази научна възможност", казва проф. Питър Таяк, преподавател по биология на морските бозайници в Университета "Сейнт Андрюс" в Шотландия. "При други обстоятелства нямаше да бъде възможно", казва още той.

Проф.Таяк обяснява, че записите ще дадат на учените небивал досега поглед върху живота в световния океан при минимална човешка намеса. И прави сравнение с наблюдение на нощното небе, когато повечето от светлините по света са изключени.

Ученият казва, че според резултати от някои изследвания китовете са се адаптирали към произвежданите от хората шумове, като са увеличили силата на своите гласове. Той допуска, че немалко видове са се преселили в по-тихи региони на света, където могат да намират храна.

Целта на учените е да установят дали китовете и другите морски бозайници се адаптират към по-тихите океани с намаляване на силата на звука, дали комуникират по-успешно или променят местообитанието си. Резултати от изследването не се очакват преди края на годината.