Планините отдавна притежават някаква мистика за тези, които живеят в техните сенки.

От маите и гърците до японската религия Шинто, планинските богове се появяват в културата и системите на вярванията през цялата история и по цял свят.

Те също са обичани заради  своята красота и са почитани заради физическо предизвикателство, което представят пред онези, които се опитват да ги изкачат.

>>>Виж галерия от вълшебни планински снимки>>>

Но един аспект често се пренебрегва: тяхното важно значение като източник на вода, храна и енергия. Всъщност, повече от половината от населението на света се облагодетелства по някакъв начин от техните ресурси.

Те са крехка екосистема: местообитанията на много растения и диви животни са особено податливи на изменението на климата и се нарушават, докато ледниците се топят с ускоряващи се темпове.

Същевременно, тъй като хората все по-често ги ползват за отдих и придобиване на ресурси, местообитанията в тях се унищожават и деградират. Редки растения и животни живеят в намаляващи по площ райони, а живеещите постоянно в планините - често сред най-бедните в света, са изправени пред все по-големи трудности.

Ето 5 причини, заради които трябва да сме благодарни на нашите планини:

1. Тринадесет процента от населението на света живее в планините.

Освен, че планините осигуряват ресурси и средства за съществуване на 915 милиона (близо един милиард!) свои обитатели, 90% от които са в развиващите се страни и 1 от  3 от тях са несигурни за своята прехрана, от тях имат косвени ползи милиарди хора.

2. Много планини са обявени за обекти на световното наследство на ЮНЕСКО с биосферните си резервати, като така се признава ключовата им роля в устойчивото развитие и опазването на биологичното разнообразие. Планините са домакин на 25% от световното биоразнообразие на сушата и са дом на високо специализирани видове, които не биха оцелели другаде.

3. Царевица, картофи, ечемик, сорго, киноа, домати и ябълки - шест от 20-те вида растения, които са източник на по-голямата част от световната храна, произхождат от планинските райони. Много висококачествени храни се произвеждат от планинските общности, като кафе, какао, мед, билки и подправки и това подобрява  поминъка и стимулира местните икономики.

4. Почти една трета от световните гори се намират в планинските райони, като съдържат разнообразни специализирани дървесни видове, които не могат да оцелеят в по-ниските места. Освен, че осигуряват дом и поддържат уникални екосистеми, тези видове играят жизненоважна роля в регулирането на регионалния климат. Поглъщайки огромни количества дъждовна вода, те също са от решаващо значение за предотвратяване на ерозия, свлачища и скали.

5. По-голямата част от прясната вода идва от планините: градовете, включително Мелбърн, Найроби, Ню Йорк, Рио де Жанейро и Токио, както и София (но и други български градове), дължат на околните планини прясната си вода.

Тази вода също е от жизненоважно значение за производството на водна енергия. Някои страни разчитат почти изключително на планинските райони за производство на своята електроенергия.