Климатът е един от най-важните формиращи фактори за биологическите видове. В днешно време, дори да бяха оцелели, динозаврите не биха могли да достигат невероятните си размери от епохата на Мезозоя.

Всъщност доказателство за това твърдение са днешните "велосираптори" - птиците, чиито гени са 98 на сто по-близки до тия на някои динозаври, отколкото, както бихме предположили умозрително, днешните им роднини - крокодилите. По подобен начин, скорошно изследване е открило, че някога плъховете са били с размерите на човек. Не, не чак толкова назад във времето, колкото когато са господствали динозаврите, а "само" преди няколко десетки милиона години.

Праисторически плъх, подобен по размер на Homo sapiens, някога е живял в тропическите простори на басейна на река Амазонка. По-точно, животното е съществувало на тази територия преди около десет милиона години. То е могло да се похвали с дължина от половин метър и тегло до 80 кг.

Съществото, чиито останки бяха открити наскоро в северозападната част на бразилския щат Акр, получи научното име Neoepiblema acreensis. Изследователите установили, че плъхът има два огромни извити зъба и изключително малък мозък - малко над 110 грама - десет пъти по-малък от човешкия при еднакви размери и тегло на тялото.

Според учените, животното по размери надвишавало не само сегашните си колеги, но и капибарата - най-големия представител на съвременните гризачи, способно да наддава до 60 килограма тегло.

>>>>Виж галерия от снимки на тези любопитни животни>>>>

Западно-бразилската Амазония в онези незапомнени времена е била много по-блатиста местност и гигантският плъх е живял там много преди появата на гората. 

Климатът на тогавашния период - късния Миоцен и ранен Плиоцен, е бил значително по-топъл от сегашния, между Тихия и Атлантическия океан в района на Панама е имало пролив, а не провлак (двата океана са били свързани), а Гренландия е била свободна от лед.